Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Situácia v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura sa zlepšuje

Na archívnej snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR – František Iván

Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 23 pacientov, uviedla Ladislava Šustová.

Košice 9. apríla (TASR) – Pandemická situáciu v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice sa začala výrazne zlepšovať pred Veľkou nocou. Kým pred mesiacom mali hospitalizovaných 300 pacientov s ochorením COVID-19, v súčasnosti ich liečia 140. Ako pre TASR za nemocnicu uviedla Ladislava Šustová, postupne otvárajú aj niektoré špecializované ambulancie pre tzv. postcovidových pacientov.

„Hospitalizovaní sú prevažne pacienti vo veku od 50 do 80 rokov. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 23 pacientov, pričom najmladší pacient má len 23 rokov,“ spresnila.

V areáli nemocnice na Rastislavovej ulici postupne otvárajú vybrané špecializované ambulancie pre tzv. postcovidových pacientov. V súčasnosti sú tak v prevádzke ambulancie II. psychiatrickej kliniky, neurologického oddelenia, kliniky fyziatrie, ako aj urologická ambulancia v monobloku na podávanie cytostatík. „Na prevádzku pripravujeme aktuálne IV. internú kliniku, ktorá bude po potrebnej dezinfekcii v najbližších dňoch sprístupnená pre 'necovidových' pacientov,“ doplnila Šustová.

Aktuálne je zaočkovaných 80 percent zamestnancov UNLP. V karanténe, ako aj na PN v súvislosti s novým koronavírusom, evidujú približne 50 zdravotníkov.