Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Skalici sa po prvý raz uskutoční otvárací ceremoniál DEKD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Návštevníci podujatia budú mať možnosť na námestí vidieť vystúpenie súboru historického tanca Reminiscencie a ukážky historického šermu v podaní súboru Hector.

Skalica 9. augusta (TASR) – Otvárací ceremoniál Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2022 sa premiérovo uskutoční 2. septembra v meste Skalica. TASR o tom informovalo mesto Skalica.

Podujatie sa koná každoročne v mesiaci september v kontexte vybranej témy. "Téma tohto ročníka je 'Udržateľnosť v pamiatkach'. DEKD oslavujú spoločné dedičstvo Európy, ale aj našu rozmanitosť. Súčasťou otváracieho ceremoniálu v Skalici bude aj odborná konferencia, ktorú organizuje Ministerstvo kultúry SR," informovalo mesto.

Návštevníci podujatia budú mať možnosť na námestí vidieť vystúpenie súboru historického tanca Reminiscencie a ukážky historického šermu v podaní súboru Hector. "V sprievodnom programe je pripravený dobový jarmok s ochutnávkami jedál, deti budú môcť navštíviť detský kútik s dobovými hrami, dobové ležovisko a povoziť sa na drevenom kolotoči," uviedlo mesto.

Pre záujemcov budú od 12.00 do 18.00 h zdarma sprístupnené pamiatky mesta, deň otvorených dverí si pripravilo Záhorské múzeum a pracovisko Štátneho archívu Trnava v Skalici.

Podujatie sa koná v čase, keď si Skalica pripomína 650. výročie povýšenia na slobodné kráľovské mesto. Významná strategická poloha mesta a potreba posilnenia obrany štátu boli dôvodom, pre ktorý sa uhorský kráľ Ľudovít I. rozhodol zaradiť Skalicu medzi privilegované slobodné kráľovské mestá.