Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V skalickej nemocnici chýba kvôli novému koronavírusu 44 zamestnancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

S nárastom pozitivity u personálu nemocnice súvisí aj zatvorenie diabetologickej ambulancie a zrušenie odberov krvi v prvom februárovom týždni, uviedla hovorkyňa nemocnice.

Skalica 31. januára (TASR) - Pre ochorenie alebo karanténu je momentálne mimo pracovný proces 44 zamestnancov Fakultnej nemocnice AGEL Skalica. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Oproti pondelku minulého týždňa je počet zamestnancov, ktorí sú pre koronavírusové ochorenie a karanténu mimo pracovný proces, takmer deväťnásobne vyšší. "Z nich až 70 percent tvoria zdravotné sestry, štyria sú lekári, šesť iných zdravotníckych pracovníkov a traja nezdravotníci. S nárastom pozitivity u personálu nemocnice súvisí aj zatvorenie diabetologickej ambulancie a zrušenie odberov krvi v prvom februárovom týždni," uviedla Pavliková.

Ako doplnila, počet pozitívnych hospitalizovaných pacientov na lôžkach vyhradených pre pacientov s ochorením COVID-19 vzrástol na úkor iných diagnóz. Všetky protiepidemické opatrenia nemocnice zostávajú v platnosti, elektívne výkony a operácie sú naďalej pozastavené.

"Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 27 pacientom s novým koronavírusom, z nich 9 je očkovaných. Dvaja neočkovaní pacienti majú riadené dýchanie s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny," uviedol riaditeľ nemocnice Jakub Rybár.

Počas uplynulého týždňa nemocnica otestovala PCR testami 1302 osôb, čo je nárast o 60 až 100 percent v porovnaní s počtami z predchádzajúcich týždňov. Podobný nápor sa predpokladá aj v prvom februárovom týždni. Priemerná pozitivita PCR testov zrealizovaných v minulom týždni dosiahla 48,5 percenta.

V mesiaci január bolo v nemocnici podaných viac ako 2700 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a tretie dávky tvorili viac ako 70 percent. "Nemocnica pokračuje vo vakcinácii verejnosti v štandardnom režime, očkuje sa päť dní v týždni od 7.30 do 14.30 h. Registrované osoby majú prednosť pred neregistrovanými," doplnila hovorkyňa nemocnice.