Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V nemocnici darovali krv prví darcovia, ktorí absolvovali vakcináciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pri aplikácii vektorových vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson treba s odberom krvi počkať až 28 dní po vakcinačnej dávke.

Skalica 26. februára (TASR) - Záujem o darovanie krvi vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Skalica neustal ani počas pandemickej situácie. Novinkou je odber krvi po vakcinácii. Tento týždeň navštívili transfúziologické pracovisko skalickej nemocnice prví takíto darcovia. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Agel Martina Pavliková.

Doteraz boli podmienky darovania v súvislosti s novým koronavírusom sprísnené pre ľudí pozitívnych na ochorenie COVID-19. Aktuálne bol zaznamenaný záujem o darovanie krvi v Skalici aj v skupine očkovaných osôb. "Bez ohľadu na aplikáciu len prvej alebo oboch dávok vakcíny skôr ako o 14 dní po vakcinačnej dávke darcom krv neodoberieme. A to len za predpokladu, že sa nevyskytnú ďalšie ťažkosti v súvislosti s vakcináciou. Toto platí pre mRNA vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna," uviedla lekárka transfúziologického oddelenia Hana Černíková.

Ako doplnila, pri aplikácii vektorových vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson treba s odberom krvi počkať až 28 dní po vakcinačnej dávke. "Darcovia krvi sú naďalej vyzývaní na dodržiavanie protiepidemických opatrení. Na odber sa musia jednotlivo objednávať a negatívny výsledok antigénového testu je stále podmienkou odberu," uviedla Pavliková.

"Po prekonaní inej infekcie môže darca darovať krv 14 dní po úplnom vyliečení alebo 14 dní bez príznakov a bez liečby. Ak sa u darcu po darovaní krvi objavia príznaky respiračného ochorenia alebo sa preukáže koronavírusová infekcia, darca musí neodkladne informovať navštívené odberové pracovisko," doplnila hovorkyňa.