Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Skalická nemocnica modernizuje priestory na darovanie krvi

Na snímke darca krvi. Foto: TASR/Milan Kapusta

Počas pandémie boli odbery krvi regulované, a preto sa darcovia prihlasovali telefonicky.

Skalica 14. júna (TASR) - V súčasnosti sa modernizujú odberové miestnosti na transfuziologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici Agel Skalica. Darovanie krvi sa v tomto období realizuje v provizórnych podmienkach. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Vďaka darcom sa podarilo od začiatku roku 2022 odobrať v nemocnici pri 993 odberoch až 447 litrov krvi. "Odbery dobrovoľných darcov krvi sa realizujú dva dni v týždni, vždy v pondelok a v utorok dopoludnia. Pri chýbajúcej zásobe určitej krvnej skupiny sa osvedčilo darovanie krvi na základe telefonickej výzvy, keď darcovia ochotne vypomôžu s doplnením chýbajúcej krvnej skupiny," uviedla Pavliková.

"Odberová miestnosť transfuziologického oddelenia je momentálne v procese modernizácie. Cieľom obnovy je nielen prostredie a vybavenie, ale aj vyššia kapacita odberov. Plánované je zvýšenie z pôvodných troch lôžok na šesť odberných kresiel," uviedol riaditeľ nemocnice Marián Juruš.

Počas pandémie boli odbery krvi regulované, a preto sa darcovia prihlasovali telefonicky. "To už je minulosťou, na odbery sa v nemocnici aktuálne netreba objednávať. Predpokladáme, že rekonštrukčné práce na odberovej miestnosti budú ukončené do letných prázdnin. Dovtedy očakávame aj dodávku potrebného vybavenia," doplnil riaditeľ.