Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Skládku odpadov pri Zohore rozšíria, naďalej ostane pod kontrolou SIŽP

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vplyvy existujúcej skládky odpadov sú už v súčasnosti pravidelne monitorované.

Bratislava 11. júna (TASR) – Skládku odpadov pri obci Zohor v okrese Malacky rozšíria. Jej prevádzkovateľ, spoločnosť FCC Zohor, vybuduje kapacitu pre takmer 245.000 kubických metrov bežného, nie nebezpečného odpadu. V piatok to oznámilo ministerstvo životného prostredia a priznalo, že hoci skládkovanie považuje za najnevhodnejší spôsob nakladania s odpadom, na západnom Slovensku nebola iná možnosť, než predĺžiť ukladanie odpadu na túto skládku.

"Skládka v Zohore obsluhuje obce v celom Bratislavskom kraji a jej súčasná kapacita bude vyčerpaná v roku 2023, keď bude uzatvorená," informoval o tom TASR envirorezort. Rozšírenie kapacity skládky bolo predmetom konania podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie viackrát, okrem iného aj v roku 2016. Pre problémy pri usporiadaní vlastníctva záujmových pozemkov bolo však podľa ministerstva zrealizované len čiastočne. Envirorezort preto zisťoval skutočný stav veci s cieľom vyhodnotiť, či rozšírenie skládky môže spôsobiť významný nepriaznivý vplyv na životné prostredie. Vyžiadalo si od prevádzkovateľa aj dodatočné informácie, ktoré, ako tvrdí, dôsledne preskúmalo.

"Rozšírenie skládky nepredpokladá zhoršenie existujúcich vplyvov skládky odpadov na životné prostredie. Areál je umiestnený vo vzdialenosti 2,5 kilometra od obydlí. V blízkosti nie sú vodohospodársky a ani prírodne chránené územia. Skládka odpadov nepočíta s rozširovaním mimo hraníc súčasného areálu," priblížilo ministerstvo. Ani blízka cyklotrasa, ktorá bola postavená až po sprevádzkovaní skládky, nebude podľa rezortu nijako činnosťou na skládke ovplyvnená.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Vplyvy existujúcej skládky odpadov sú už v súčasnosti pravidelne monitorované. Ministerstvo prevádzkovateľa zaviazalo aspoň raz ročne informovať miestnych obyvateľov o výsledkoch monitorovania. Prevádzkovateľ skládky pre obavy verejnosti z možného vzniku požiaru a úletov ľahkých odpadov má taktiež zabezpečiť skládku mobilnými sieťami. Zároveň má zhutňovať a prekrývať zeminou odpad tak, aby sa minimalizovali úlety ľahkého odpadu do okolia. Skládku bude naďalej kontrolovať Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP).

Ministerstvo vníma skládkovanie ako najnevhodnejší spôsob nakladania s odpadom a v nasledujúcich mesiacoch plánuje postupne uzatvoriť 12 skládok. Odpadu, ktorý v súčasnosti skončí na skládkach, je však podľa rezortu stále veľa. "Neustále presadzujeme zmeny, aby odpadu bolo čo najmenej a aby sme mohli skládky uzatvárať. V separácii odpadu však stále veľmi zaostávame. Preto sa toľko odpadu ešte vždy dostáva na zmesové skládky," uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Envirorezort deklaruje, že bude pokračovať v podpore triedenia a recyklácie. V odpadovej legislatíve plánuje navrhnúť ďalšie zmeny, ktorými sa má z roka na rok čoraz viac obmedzovať skládkovanie odpadov.