Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Škody z požiaru v Tatrách sa vyšplhali na 48-tisíc eur

Na snímke hasiči prúdnicou a krompáčom hasia tlejúce pne v lese v piatok 26. apríla 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Požiar, ktorý vypukol vo štvrtok (25.4.), zničil 22 hektárov mladého lesa.

Tatranská Lomnica 26. apríla (TASR – Na približne 48.000 eur vyčíslili predbežne Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) materiálne škody, ktoré spôsobil požiar pri Starom Smokovci, environmentálne škody sú však nevyčísliteľné. Hovorkyňa ŠL TANAPu Lenka Burdová konštatovala, že požiar ktorý vypukol vo štvrtok (25.4.), zničil 22 hektárov mladého lesa.

Dodala, že približne o 12.45 h spozorovali lesníci dym v lokalite nazvanej Tri mosty, ktorá sa nachádza v pásme 3. stupňa ochrany prírody. Do príchodu hasičov likvidovali oheň, ktorý vznikol v blízkosti plota miestneho cintorína.

"Suchá tráva, listnaté stromy bez lístia a vietor boli príčinou, že sa oheň od miesta vzniku napriek práci lesníkov a hasičov rozširoval. V lesnom poraste horeli listnaté a ihličnaté stromy z prirodzeného zmladenia a umelej výsadby vo veku do desať rokov," informovala Burdová.

Napriek tomu, že od zničujúcej veternej kalamity uplynulo už osem rokov, podľa lesníkov, je riziko vzniku požiaru v týchto lokalitách stále veľmi vysoké. "Dôvodom je najmä veľké množstvo v súčasnosti už suchého kalamitného dreva v objeme viac ako 600.000 metrov kubických ponechaných v tomto chránenom území ako biomasa a viac ako 3000 hektárov suchého lesa v bezzásahovej zóne, ktoré v posledných piatich rokoch zničil lykožrút," zdôraznila hovorkyňa. Pripomenula, že Obvodný lesný úrad v Poprade vydal 25. apríla popoludní zákaz vstupu do lesa, ktorý sa týka lesných pozemkov na území Tatranského národného parku.

Burdová vysvetlila, že zákaz sa nevzťahuje na turistické chodníky, ktoré sú verejnosti počas stále platnej sezónnej uzávery značkovaných turistických chodníkov prístupné.

Lesníci žiadajú návštevníkov národného parku, aby rešpektovali spomínané nariadenia a zároveň, aby sa zdržali akejkoľvek manipulácie s otvoreným ohňom.

Burdová upozornila, že pri každom, i tom najmenšom požiari môže TANAP prísť nielen o časť vzácnych druhov populácií fauny i flóry, ale aj o vzácne biotopy, ktoré sú nevyhnutné k životu týchto populácií.