Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Školáci zberom papiera symbolicky zachránili 964 stromov

Na snímke stánok ZŠ na Dobšinského ulici Foto: TASR/Pavol Remiaš

Táto aktivita bola jednou z tradičných v rámci už X. ročníka projektu Ekorok s Nestlé.

Prievidza 19. apríla (TASR) – Dovedna 964 dospelých ihličnatých stromov symbolicky zachránili žiaci zo siedmich základných škôl (ZŠ) v Prievidzi zberom starého papiera. Táto aktivita bola jednou z tradičných v rámci už X. ročníka projektu Ekorok s Nestlé. Podporu poskytlo mesto Prievidza a hlavným organizátorom bolo miestne Centrum voľného času (CVČ) Spektrum.

Do projektu sa zapojilo približne 3200 detí, ktoré vyzbierali viac než 120 ton papiera. Realizovali však aj vlastné čiastkové projekty zamerané na ochranu životného prostredia, úpravu školských dvorov a okolia školy, objavovali čierne skládky odpadu a o všetkom informovali na svojich internetových stránkach, uviedla riaditeľka CVČ Božena Gatialová.

Dnes sa na prievidzskom Námestí slobody uskutočnil galaprogram spojený s vyhodnotením školskej súťaže. Najviac papiera - až 83,5 kg v prepočte na jedného žiaka nazbierala ZŠ na Ulici energetikov. Na druhom mieste skončila ZŠ na Malonecpalskej ulici a na treťom ZŠ na Mariánskej ulici. Svoje aktivity žiaci jednotlivých škôl prezentovali aj prostredníctvom stánkov a pestrých panelov. Z rôznych druhotných surovín, PET-fliaš, tetrapakov, papierových obalov, vrchnákov či iných materiálov zhotovili aj rôzne výrobky, aby poukázali, že sa dajú ešte využiť. Boli to napríklad hry Človeče, nehnevaj sa!, ktorú si mohli návštevníci aj zahrať. Nechýbali makety stromov, zvierat, zemegule či budov. Niektorí žiaci pôsobili ako živé ekoplagáty propagujúce triedenie druhotných surovín a Deň Zeme. Chlapci zo ZŠ na Rastislavovej ulici zhotovili biobus budúcnosti, poháňaný iba nohami. Chceli tak upozorniť na potrebu chôdze a aktívneho pohybu namiesto prehnaného využívania motorových vozidiel.

"Cieľom podujatí Ekoroka je zábavnou formou prehĺbiť záujem detí o problematiku životného prostredia a ochranu prírody. Za desať ročníkov sa napríklad naučili triediť druhotné suroviny a prenášať tieto zásady aj do rodín, pretože vedú k tomu aj svojich rodičov a súrodencov," konštatovala Gatialová. Projekt pred desiatimi rokmi iniciovala a tiež financuje spomínaná prievidzská potravinárska spoločnosť. V tomto školskom roku poskytla na jeho realizáciu 7000 eur.