Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Trnavskú univerzitu navštevuje najviac študentov za posledné roky

Na archívnej snímke budova Trnavskej univerzity a busta profesora Antona Hajduka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Súčasťou slávnostného otvorenia nového akademického roka bolo aj oceňovanie študentov, ktorí dosiahli pozoruhodné výsledky a šíria dobré meno Trnavskej univerzity.

Trnava 18. septembra (TASR) - Tradičným Veni Sancte a slávnostným zhromaždením akademickej obce otvorila v pondelok Trnavská univerzita (TU) v Trnave svoj 32. akademický rok. Vstupuje doň s 5700 študentmi, čo je najvyšší počet za posledných sedem rokov. Informoval o tom PR TU Matúš Demko.

Za kľúčovú udalosť nasledujúceho obdobia považuje poverený rektor René Bílik hodnotenie Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ). TU pred rokom zosúladila svoje študijné programy a odbory so štandardmi SAAVŠ. "Na základe toho nám agentúra oznámila, že TU od 2. do 6. októbra navštívi jej pracovná skupina. Od hodnotenia agentúry závisí existencia študijných programov a oprávnení na habilitačné a inauguračné konania a budúca možnosť kreovať si vo vlastnej kompetencii nové študijné programy, meniť či rušiť tie staré," uviedol.

Druhým významným medzníkom bude zavŕšenie snahy TU o získanie prostriedkov na rozvoj univerzity z plánu obnovy a odolnosti na základe projektu integrácie s Univerzitou sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave formou konzorcia. "Úspech tohto projektu otvorí novú kapitolu v histórii vysokoškolského vzdelávania v Trnave a pre vyše 12.000 študentov zatraktívni študijnú ponuku i študentský život v meste," dodal Bílik. Univerzitu čaká onedlho tiež voľba nového rektora. Volebné zhromaždenie sa opätovne stretne už 16. októbra. Mandát terajšieho povereného rektora sa končí 31. decembra 2023.

Súčasťou slávnostného otvorenia nového akademického roka bolo aj oceňovanie študentov, ktorí dosiahli pozoruhodné výsledky a šíria dobré meno Trnavskej univerzity.