Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V stredných školách Žilinského kraja sa učí dištančne 904 žiakov

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Na základe pravidiel môže očkovaný žiak podstúpiť test spravidla už po dvoch dňoch a neočkovaný žiak po piatich dňoch od potvrdenia prípadu.

Žilina 17. septembra (TASR) – V stredných školách Žilinského samosprávneho kraja sa aktuálne učí dištančne 904 žiakov z 39 tried. Podľa riaditeľa odboru školstva Úradu ŽSK Ľuboša Berešíka stúpol celkový počet žiakov na dištančnom vzdelávaní počas jedného týždňa o 176 percent.

Podľa hovorkyne ŽSK Lucie Lašovej zaviedlo dištančnú formu vzdelávania už 20 z 59 škôl samosprávneho kraja. „Najhoršia situácia je v okrese Žilina, nasledujú školy v okrese Martin, Bytča, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Dolný Kubín a Čadca. Oproti obdobiu z minulého školského roka ide však len o jednotlivé triedy, všetky školy primárne naďalej vyučujú prezenčne," uviedla Lašová.

„Sledované dáta nám však ukazujú, že situácia sa veľmi rýchlo mení. Takýto nárast len veľmi krátko po otvorení školského roka, žiaľ, kopíruje pandemické ukazovatele. Naším cieľom je udržať školy otvorené za prísneho dodržiavania nastaveného školského COVID automatu a úzkej spolupráce s regionálnym úradom verejného zdravotníctva," doplnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Na základe pravidiel môže podľa hovorkyne ŽSK očkovaný žiak podstúpiť test spravidla už po dvoch dňoch a neočkovaný žiak po piatich dňoch od potvrdenia prípadu.

„Nové nastavenie dáva školám ŽSK možnosť zavádzať dištančné vzdelávania na kratšie obdobie. Všetky kontakty RÚVZ vyhodnocuje individuálne. ŽSK verí, že k efektívnejšiemu monitorovaniu pandemickej situácie v školách prispejú aj distribuované samotesty. Stredné školy v krajskej pôsobnosti doteraz prevzali z príslušných okresných úradov 66.000 testovacích setov antigénového typu pre svojich žiakov," dodala Lašová.