Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Školy a inštitúcie sa zapojili do akcie na ochranu detí pred násilím

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Do tohtoročnej Bubnovačky sa zapojilo aj mesto Banská Bystrica. Deti bubnovaním symbolicky vyjadrili, že ich hlas je dôležitý.

Banská Bystrica 19. novembra (TASR) – Už ôsmykrát sa na Slovensku organizuje podujatie Bubnovačka, ktoré odkazuje na dôležitosť témy ochrany detí pred násilím a potrebu včasnej prevencie. Do tohtoročnej akcie sa v piatok v Banskej Bystrici zapojilo viacero základných i materských škôl či iných inštitúcií, aby deti bubnovaním symbolicky vyjadrili, že ich hlas je dôležitý. TASR o tom informovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. „S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás netýka. Násilie je mnohokrát bližšie, ako si myslíme. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri organizuje celoslovenská Bubnovačka,“ reagovala Renáta Šmigová, koordinátorka ochrany detí pred násilím. Počas minulých ročníkov sa zapojilo do bubnovania viac ako 62.000 detí.

„Do tohtoročnej Bubnovačky sa zapojilo aj mesto Banská Bystrica a na magistráte sme si pripomenuli, že je dôležité počúvať deti a poďakovať sa ľuďom, ktorí zabezpečujú krízovú sociálnu intervenciu pre deti,“ doplnil druhý zástupca primátora Milan Lichý.

„Je potrebné viesť rozhovory s deťmi na túto dôležitú tému. Dieťa je týrané aj vtedy, ak je svedkom domáceho alebo iného násilia. Musíme byť citliví, aby nedochádzalo k sekundárnej viktimizácii detskej obete, byť nápomocní nielen pri prevencii, ale i včasnej identifikácii násilia páchaného na deťoch. Rozhovormi, diskusiami či malými spoločnými projektami priblížiť túto tému," zdôraznila Šmigová.