Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Prepúšťanie v školách kraja pre zvýšenie platov učiteľov nehrozí

Snímka je zo Základnej školy s materskou školou v obci Borša v okrese Trebišov. Na tejto škole sa vyučuje v riadnom režime. Pracovníci školy sa na základe väčšiny dohodli, že škola sa k štrajku učiteľov nepripojí. Foto: TASR/Roman Hanc

V súvislosti s päťpercentným zvyšovaním platov stúpnu náklady Banskobystrického kraja približne o jeden milión eur.

Banská Bystrica 14. februára (TASR) – V súvislosti so zvyšovaním platov učiteľov nehrozí podľa hovorkyne Moniky Pastuchovej prepúšťanie v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Zvyšovanie platov učiteľov nemá ani vplyv na prevádzku škôl.

V zriaďovateľskej pôsobnosti kraja je 63 stredných škôl a pracuje v nich 2271 pedagogických zamestnancov. "Očakávané mesačné päťpercentné zvýšenie tarifných platov pedagogickým zamestnancom a päťpercentné zvýšenie osobných príplatkov nepedagogických zamestnancov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK tvorí približne 89.200 eur. To predstavuje za rok 1.070.400 eur," priblížila Pastuchová.

Ako dodala, priemerný plat pedagogických zamestnancov bol v minulom roku vo výške 841,82 eura, nepedagogických zamestnancov 486,74 eura a priemerný plat všetkých zamestnancov škôl bol vo výške 756,42 eura.

"Po stredajšom (13.2.) rokovaní predsedov vyšších územných celkov s ministrom školstva je možné konštatovať, že sa nám podarilo odvrátiť problémy v 34 školách, ktoré by v prípade, že by nedošlo k dohode, museli čeliť finančným problémom a prepúšťaniu," dodal predseda BBSK Vladimír Maňka.