Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

ZŠ Slovanská v P. Bystrici si už desaťročie drží stabilný počet žiakov

Základná škola Slovanská na sídlisku Hliny v Považskej Bystrici je jednou z najmladších škôl v regióne, v minulom roku oslávila iba 30. výročie svojho vzniku. Za tri desaťročia sa škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica vypracovala medzi najlepšie základné školy nielen v Trenčianskom samosprávnom kraji, ale aj v rámci Slovenska. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Škola má športové zameranie, v piatich športových triedach sa chlapci venujú hádzanej, dievčatá volejbalu.

Považská Bystrica 4. decembra (TASR) – Základná škola Slovanská na sídlisku Hliny v Považskej Bystrici je jednou z najmladších škôl v regióne, v minulom roku oslávila iba 30. výročie svojho vzniku. Za tri desaťročia sa škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica vypracovala medzi najlepšie základné školy nielen v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), ale aj v rámci Slovenska.

Podľa riaditeľa školy Vladimíra Šebeňa je sídlisko Hliny súčasťou komplexu, ktorý tvoria sídliská SNP, Zakvašov a Hliny. Na sídlisku SNP základná škola existovala už dávnejšie, na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia však rástol počet detí a vznikla potreba vybudovať ďalšiu školu.

„Jeden pavilón otvorili v roku 1986, od roku 1987 funguje ako plnoorganizovaná škola so školským klubom, telocvičňou a jedálňou. Čo sa počtu žiakov týka, držíme si už desať rokov počet žiakov tesne nad 400, škola je plne vyťažená. Pôvodne bola plánovaná ako 16-triedna, momentálne máme 21 tried,“ priblížil Šebeň.

Synonymom ZŠ Slovanská je v Považskej Bystrici predovšetkým hádzaná, ktorá je pod Manínom športom číslo jedna. Škola má športové zameranie, v piatich športových triedach sa chlapci venujú hádzanej, dievčatá volejbalu. „Okrem športu je našou ďalšou prioritou prírodovedné zameranie, výučba informačných technológií a cudzích jazykov, ktoré naši žiaci študujú od prvého ročníka. V poslednom čase sa hovorí najmä o polytechnickej výchove. My máme výhodu, že sme nikdy nezrušili školské dielne (stolárska, zámočnícka, kuchynka). Deti sa učia robiť s drevom, plastmi, kovmi, papierom, ale napríklad sa venujú aj elektronickým stavebniciam,“ doplnil riaditeľ.



Výsledky žiakov v športových a vedomostných súťažiach, ale aj v testovaní deviatakov radia školu už niekoľko rokov medzi najlepšie v TSK i na Slovensku. V tohtoročnom hodnotení Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) skončila ZŠ Slovanská na štvrtom mieste v rámci kraja a 18. priečku obsadila v rámci celého Slovenska.

Podľa riaditeľa sa v rámci finančných možností snaží škola každoročne investovať do zveľaďovania interiéru a exteriéru. „Najväčším problémom bola plochá strecha, ktorá bola deravá ako riečica. V roku 2001 sme ju vymenili za sedlovú a odvtedy sa materiálne podmienky výrazne zlepšili. Všetko sa vymaľovalo, menili sa podlahy, stoly a stoličky v triedach, na 80 percent je vymenené zariadenie kuchyne, kompletne sme zrekonštruovali WC. Postupne sme vymenili všetky okná, pribudol kamerový systém, v telocvični starú podlahovú krytinu nahradil moderný taraflex, kompletne sa zrekonštruovali elektroinštalácie, okná i osvetlenie," dodal riaditeľ.

Na škole funguje školský klub a bohatá krúžková činnosť. V asi 40 krúžkoch sa deti venujú športu, počítačovým zručnostiam, tancu, ekológii (Zelená škola). Pre najmenších sú okrem športových k dispozícii aj krúžky, kde deti rozvíjajú šikovnosť, zručnosť, logiku. „Krúžkovú činnosť poskytujeme aj deťom z okolitých materských škôl. My spoznáme deti, ktoré na našu školu prídu, na druhej strane deti sa zoznámia s učiteľmi a prostredím ešte pred nástupom do základnej školy,“ uzavrel Šebeň.

Za 22 rokov získali hádzanári ZŠ Slovanská 31 titulov majstra Slovenska


Základnú školu Slovanská v Považskej Bystrici si väčšina Považskobystričanov dáva do súvislosti s hádzanou. S myšlienkou vytvoriť v škole športové triedy prišiel dlhoročný mládežnícky hádzanársky tréner a v tom čase riaditeľ školy František Blaško v roku 1990. Už o štyri roky získali starší žiaci ZŠ Slovanská prvý titul majstrov Slovenska po školskej linke. Odvtedy získala škola ďalších 30 titulov majstra Slovenska, 19 druhých a 17 tretích miest.

Podľa súčasného riaditeľa školy Vladimíra Šebeňa spočiatku sa mali na hádzanú zamerať chlapci aj dievčatá, ale pre nezáujem o ženskú zložku v Považskej Bystrici sa dievčatá začali orientovať na volejbal. Prvý majstrovský titul chlapcov ZŠ Slovanská bol posledným úspechom nestora považskobystrickej hádzanej Františka Blaška. V deň triumfu svojich zverencov podľahol ťažkej chorobe. Jeho pamiatku si mladí športovci každoročne pripomínajú medzinárodným turnajom – Memoriálom Františka Blaška.



Okrem domácich súťaží hádzanári úspešne reprezentujú i na medzinárodnej scéne. Pravidelne sa zúčastňujú na turnajoch v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Rakúsku, Slovinsku, Taliansku, Nemecku, Luxembursku, Chorvátsku, Dánsku a Švédsku. Najväčším medzinárodným úspechom je zisk Superpohára na najväčšom mládežníckom hádzanárskom podujatí sveta Prague Cup v roku 2004, kde Považskobystričania triumfovali v konkurencii 460 družstiev z celého sveta. Ďalším významným ocenením bol zisk Superpohára na turnaji Jugendcup 2008 v nemeckom Nordhorne.

Po počiatočných nesmelých krôčikoch volejbalistiek sa žiačky ZŠ Slovanská dočkali prvého úspechu v roku 2002, kedy skončili na majstrovstvách Slovenska štvrté. O tri roky neskôr už stáli medzi školskou slovenskou volejbalovou elitou na striebornom stupienku. Bronz pridali v roku 2011 a odvtedy nikdy na majstrovstvách Slovenska nechýbali. Po skončení základnej školy pokračujú dievčatá vo volejbalovej kariére v športovej triede na Obchodnej akadémii v Považskej Bystrici, prípadne v klube Mladosť Považská Bystrica.

Základná škola Slovanská na sídlisku Hliny v Považskej Bystrici je jednou z najmladších škôl v regióne, v minulom roku oslávila iba 30. výročie svojho vzniku. Za tri desaťročia sa škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica vypracovala medzi najlepšie základné školy nielen v Trenčianskom samosprávnom kraji, ale aj v rámci Slovenska.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Výnimočnou športovou akciou ZŠ Slovanská je školská športová olympiáda. S myšlienkou jej usporiadania prišiel učiteľ školy - olympionik, člen československej štafety na olympijských hrách v Moskve (7. miesto) na 4 x 400 metrov Dušan Malovec. Na školskej olympiáde sa zúčastňujú všetci žiaci školy.

Škola vychovala niekoľko reprezentantov i majstra sveta


Vzhľadom na športové zamerania Základnej školy Slovanská v Považskej Bystrici sú jej najznámejší absolventi najmä športovci. Hádzanári, volejbalistky, ale aj hokejisti a hokejbalisti reprezentovali a reprezentujú Slovensko v mládežníckych i seniorských kategóriách.

Podľa riaditeľa Vladimíra Šebeňa sú absolventmi školy najlepší hádzanári Slovenska rokov 2004 a 2015 Peter Kukučka a Ľubomír Ďuriš. Obaja momentálne pôsobia v zahraničí. Kukučka po úspešnej hráčskej kariére v drese niekoľkonásobného švajčiarskeho majstra Schaffhausenu pôsobí momentálne v klube ako tréner. Ďuriš po úspešnej kariére v MŠK Považská Bystrica a v Hlohovci hráva v Maďarsku. Dres s dvojkrížom na hrudi si vyskúšali aj ďalší hádzanári Marián Žernovič, Július Korňan, Tomáš Valo, Erik Žilinčík, Ľubomír Drápal, Jozef Kozák, Martin Kozák, Andrej Firit, Jozef Hanták a mnohí ďalší.

Extraligové dresy slovenských volejbalových klubov obliekajú absolventky školy Veronika Jakabová, Katka Kukučková a jeden z najväčších slovenských volejbalových talentov Simona Cigániková pôsobiaca v drese aktuálneho extraligového lídra FTVŠ UK Bratislava.

Absolventom ZŠ Slovanská je aj dvojnásobný majster sveta v hokejbale Roman Bujdák či dvojnásobný majster Českej republiky v ľadovom hokeji (Plzeň, Litvínov) Tomáš Frolo. Bývalí žiaci školy sa však podľa riaditeľa uplatnili aj v mimošportovej oblasti. Adam Fico je absolventom prestížnej univerzity v Cambridge a momentálne pôsobí ako šéf administratívy britského parlamentu.