Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Ochranári hľadajú v Slanej a Rimave chránené druhy rýb

Spomedzi chránených druhov rýb európskeho významu už zistili výskyt druhov rýb, ako je hrúz Kesslerov, mrena škvrnitá, pĺž zlatistý, pĺž podunajský, mihuľa potiská, či hlaváč bieloplutvý.

Rimavská Sobota 21. júla (TASR) - Prieskum riek Slaná a Rimava zameraný na ohrozené a chránené druhy rýb realizuje v týchto dňoch Štátna ochrana prírody SR. Ako TASR informoval koordinátor projektu Juraj Hajdu, spomedzi chránených druhov rýb európskeho významu už zaznamenali výskyt napríklad hrúza Kesslerovho, mrenu škvrnitú, pĺža zlatistého a podunajského a ďalších.

Prieskum orientujú odborníci na výskum ichtyofauny riek Rimavy a Slanej. Sledované lokality sa nachádzajú v územnej pôsobnosti Správ Národných parkov Muránska Planina, Slovenský Kras a Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina.

"Výskum sa realizuje v rámci bilaterálnej spolupráce s Maďarskom a podobný prieskum sa realizuje aj na maďarskej strane. Cieľom prieskumu je získať údaje o výskyte chránených a ohrozených druhov rýb, ktoré sú zaujímavé z hľadiska ochrany prírody. Ide predovšetkým o druhy európskeho významu uvedené v prílohách smernice o biotopoch, ktorých výskyt je kľúčový aj z hľadiska plánovania či realizácie ochranárskeho manažmentu či projektovania chránených území sústavy Natura 2000," povedal Hajdu.

Rovnako je dôležité aj poznanie výskytu druhov národného významu, ktoré sú dôležité z hľadiska ochrany prírody na národnej úrovni. Spomedzi chránených druhov rýb európskeho významu už zistili výskyt druhov rýb, ako je hrúz Kesslerov, mrena škvrnitá, pĺž zlatistý, pĺž podunajský, mihuľa potiská, kolok vretenovitý či hlaváč bieloplutvý. Z druhov národného významu je hojne zastúpená ploska pásavá.

"Čo sa týka výberu lokalít, ktoré majú byť predmetom spoločného výskumu, tieto boli vybrané v spolupráci s odbornými pracovníkmi správ územne príslušných chránených území a zahŕňajú úseky tokov Rimavy a Slanej a ich prítokov od pramenných oblastí, prakticky až po dolné úseky. Preto je možné konštatovať, že v rámci sledovaných povodí budú pokryté všetky pásma od pstruhového až po mrenové reprezentované dolnými časťami sledovaných tokov. V rámci tejto výskumnej úlohy sa naviaže na prieskumy vykonané v minulosti a doplnia sa tak chýbajúce údaje o ichtyofaune lokalít, ktoré dosiaľ neboli dostatočne zmapované," doplnil koordinátor výskumu Štátnej ochrany prírody.