Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

TIP NA VÝLET: Cez víkend otvoria Slanický ostrov umenia na Orave

Na archívnej snímke je loď, ktorá premáva na Slanický ostrov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nachádza sa uprostred Oravskej priehrady v prírodnej scenérii s barokovo-klasicistickým kostolom, komplexom kalvárie a parkovou úpravou.

Námestovo 11. mája (TASR) - Oravská galéria otvorí počas nadchádzajúceho víkendu v poradí 44. sezónu Slanického ostrova umenia uprostred Oravskej priehrady. Návštevníci sa opäť budú môcť až do polovice septembra dostať k unikátnej expozícii sakrálneho umenia v pôvodnom kostole a na kalvárii plnej zelene jedine výletnou loďou.

Ako TASR informovala riaditeľka Oravskej galérie so sídlom v Dolnom Kubíne Eva Ľuptáková, stále expozície prezentujú jedinečnou formou vzácne kultúrne dedičstvo oravského regiónu. "Loď OG Slanica dopraví prvých tohtoročných návštevníkov na ostrov opradený príbehmi a zaujímavosťami v sobotu 13. mája," uviedla.

Návršie s barokovým kostolom a kalváriou čnejúce z hladiny Oravskej priehrady je jedinou zachovanou pôvodnou časťou zatopeného územia. "Toto čarovné miesto dýchajúce históriou si právom získalo výstižné prívlastky ostrov pokoja, meditácie či slovenský Stonehenge," skonštatovala Ľuptáková.

Slanický ostrov umenia sa nachádza v prírodnej scenérii s barokovo-klasicistickým kostolom, komplexom kalvárie a parkovou úpravou. Expozícia tradičného ľudového umenia v interiéri kostola, lapidárium oravskej kamenárskej tvorby v exteriéri ostrova, aj expozícia zatopených obcí v bývalej hrobke sú každé leto oživené koncertmi Oravského hudobného leta.