Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

SLEDUJEME: Slovenské regióny naďalej zápasia s povodňami

Na snímke vybrežený Hron, ktorý zatopil cestu medzi Zvolenom a Ostrou Lúkou v utorok 18. mája 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Takmer pre celé územie Slovenska platia hydrologické výstrahy od prvého až po najvyšší, tretí stupeň.

Zvolen 18. mája (TASR) – Vytrvalý dážď spôsobil vo Zvolene vytopenie niekoľkých lokalít a aj evakuáciu obyvateľov, situácia sa však počas utorka stabilizovala. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Martin Svatuška.

Nebezpečenstvo v meste spôsobili stúpajúce hladiny riek Hron a Slatina. „Naďalej však pokračujú pravidelné kontroly problémových miest, keďže voda opadáva len veľmi pozvoľna. Okrem toho predpovede hovoria o ďalších zrážkach. Aj z tohto dôvodu je stále v úvahe aj možnosť, že niektorí obyvatelia budú musieť byť dočasne premiestnení. Momentálne pokračujú prípravy, aby sa situáciu podarilo zvládnuť bez väčších problémov,“ doplnil.

Ako ďalej spomenul, v noci z pondelka (17. 5.) na utorok bolo treba pre povodeň evakuovať časť obyvateľov z lokality Pustý hrad do neďalekého komunitného centra. „Rovnako je to v prípade niektorých obyvateľov časti Dolná kolónia, ktorí našli načas útočisko pred stúpajúcou vodou v zasadačke mestského úradu,“ pripomenul. „Voda sa vylievala do záhradkárskej osady na Podborovej, kde musela byť postavená protipovodňová zábrana. Odrezaná bola aj chatová oblasť Červený medokýš, kde Slatina zatopila cestu,“ poznamenala primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Pre daždivé počasie počas víkendu (15. - 16. 5.) na celom území Slovenska začali stúpať hladiny vodných tokov. Pre vyliatie vodného toku Hučava v Očovej vo Zvolenskom okrese vyhlásila obec tretí stupeň povodňovej aktivity. V susednej obci Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese sa v utorok nadránom pre výdatný dážď vyliali Rybný potok aj rieka Slatina.

v Košiciach platí tretí stupeň povodňovej aktivity



V Košiciach platí tretí stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch a drobných vodných tokoch pretekajúcich cez územie mesta. V utorok ho v súvislosti so zrážkami vyhlásil primátor Jaroslav Polaček.

Na snímke zaplavená ulica v obci Družstevná pri Hornáde (okres Košice-okolie) v dôsledku intenzívneho dažďa v Košickom kraji v utorok 18. mája 2021.
Foto: TASR František Iván


Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, pre pretrvávajúcu nepriaznivú meteorologickú a hydrometeorologickú situáciu došlo k zvýšeniu hladín vodných tokov a spodnej vody. "Z dôvodu vybreženia a vyliatia vodných tokov dochádza k ohrozeniu života a zdravia, majetku právnických a fyzických osôb, životného prostredia a kultúrneho dedičstva, ako i hospodárskej činnosti," uvádza.

Na snímke vysoká hladina Hornádu v Košiciach 18. mája 2021.
Foto: TASR František Iván


Počas povodňovej situácie budú podľa mesta vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia života, zdravia a majetku. "Vyhlásený stupeň povodňovej aktivity sa bude v ďalších dňoch prehodnocovať podľa aktuálneho stavu na vodných tokoch na území mesta," dodáva magistrát.

Vysoká hladina Hrona nič závažné v Banskej Bystrici nespôsobila, problémom sú potoky



Členovia povodňovej komisie mesta Banská Bystrica v utorok popoludní opäť zasadli, aby zosumarizovali škody, ktoré spôsobili intenzívne dažde z pondelka (17. 5.). Podľa oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí magistrátu sa napriek vysokej hladine rieky Hron na tomto toku nič mimoriadne neudialo. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

„Počas celého dňa boli zamestnanci odborných útvarov v teréne a v niektorých lokalitách mesta zaznamenali znečistenie, poškodenie, podmytie miestnych komunikácií a nahnutie stromov. S odstraňovaním škôd začneme podľa poradia dôležitosti,“ konštatovala Marhefková.

Mesto zrealizovalo dočasné organizačné opatrenia. Uzatvorilo parkovisko na Hronskom predmestí, ktoré patrí k záplavovému územiu. V podchode na Štefánikovom nábreží odčerpávajú vodu pracovníci zmluvného dodávateľa mesta. V Podlaviciach na Mlynskej ulici intenzívne dažde spôsobili zosuv skál, ktoré odpratali z cesty, a v tejto lokalite potok Tajovka podmyl časť komunikácie, ktorú správca označil dočasným dopravným značením.

Podľa Marhefkovej dve škodové udalosti spôsobil Malachovský potok. Podmyl breh, zosunula sa časť cesty a došlo k dopravnému zneprístupneniu štyroch rodinných domov. K druhej došlo v Radvani na mostíku pri Furmanskej krčme, ktorý podmylo a odtrhlo. Samospráva ho však neeviduje vo svojom majetku, osloví preto vlastníka susediacej nehnuteľnosti i správcu toku na odstránenie prekážky.

„Odborné útvary primerane označili všetky nebezpečné miesta a v krátkom čase sa budeme venovať odstráneniu škôd, najskôr dočasnými opatreniami a potom trvalými,“ dodal primátor Ján Nosko.


V Horných Našticiach a Uhrovci odvolali tretí stupeň povodňovej aktivity



V Horných Našticiach a Uhrovci (obe okres Bánovce nad Bebravou) odvolali v utorok popoludní po pondelkových (17. 5.) povodniach tretí stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom prednosta Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou Dárius Sabo.

Starostka Uhrovca Zuzana Máčeková a starosta Horných Naštíc Jozef Hedera zároveň vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity.

Obe obce v pondelok zasiahla povodeň, v Horných Našticiach zaplavila voda jednu z ulíc, dostala sa aj do rodinných domov. V Uhrovci najskôr zaplavilo prístupovú cestu do obce, neskôr viaceré záhrady, problémy spôsobil aj tok Radiša smerom na Jankov vŕšok.

Obec Brehy vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity, cesta je uzavretá



Obec Brehy v okrese Žarnovica vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity. Problémy robí spodná voda, ktorá sa tlačí do záhrad a hrozí, že zaplaví aj okolité domy. Pre TASR to uviedol starosta obce Juraj Tencer, podľa ktorého má obec to najhoršie ešte len pred sebou.

„Na našich potokoch už hladina vody klesla, na Hrone však očakávame kulmináciu niekedy pred polnocou. Predpokladáme, že budeme mať rušnú noc. Budeme prečerpávať vodu tak, aby neohrozila priľahlé domy a majetok obce a občanov,“ vysvetlil Tencer.

V dôsledku vysokej hladiny rieky Hron museli uzavrieť aj cestu III. triedy vedúcu z obce Brehy do susedného Rudna nad Hronom. „Už keď hladina Hrona dosahovala 385 centimetrov, bola cesta pod vodou miestami až pol metra,“ uviedol starosta. Ako pre TASR doplnil vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu Žarnovica Štefan Stripaj, pre celý okres aktuálne platí na rieke Hron druhý stupeň povodňovej aktivity.

V obci Nižný Čaj vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, čakajú na piesok



Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila v utorok popoludní obec Nižný Čaj v okrese Košice-okolie. Pre TASR to uviedla starostka obce Monika Obšitošová. Vyliatie rieky Olšava v dôsledku dažďa podľa nej obyvateľom spôsobilo veľké škody.

Rieka býva pokojná, bežne je voda po členky. Tentoraz však narobila dosť veľké škody. Úplne všetci, ktorí pri Olšave bývajú, majú zaplavené záhrady. Už mali všetko posadené. Voda sa im tiahne až k rodinným domom,“ spresnila.

Podľa jej slov v súčasnosti čakajú na dovoz piesku. Pomoc pre dotknutých obyvateľov budú žiadať aj prostredníctvom obecného rozhlasu. „Nech ostatní prídu pomôcť susedom - aby sme to upieskovali a zabránili vyšším škodám. Nevieme totiž, čo nás čaká v noci,“ dodala.

Hasiči v Žilinskom kraji od rána zasahovali 26-krát



Hasiči v Žilinskom kraji mali v utorok od 6.00 h do 13.30 h v súvislosti s povodňovou situáciou 26 výjazdov. Pre TASR to uviedol žilinský krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Jaroslav Kapusniak.

"Celkovo zasahovalo 18 profesionálnych hasičov so šiestimi kusmi techniky a 77 dobrovoľných hasičov s 24 kusmi techniky," doplnil krajský riaditeľ hasičov.

Mesto Liptovský Mikuláš zrušilo tretí povodňový stupeň



Mesto Liptovský Mikuláš ruší tretí stupeň povodňovej aktivity a vyhlasuje druhý stupeň. Hladina vody v Hlbokom klesla a situácia v celom meste aj jeho častiach je už stabilizovaná. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Mesto v utorok vyhlásilo tretí povodňový stupeň po tom, ako osadu v Hlbokom začala vytápať voda z okolitých svahov. Od 3.00 h boli na mieste mestskí dobrovoľní hasiči, neskôr situáciu prevzali štátni.


Dážď komplikuje situáciu v Prešove a okolí



Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pred povodňami pre okres Prešov. Ako TASR informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, v teréne sú členovia Dobrovoľného hasičského zboru mesta Prešov aj mestská polícia.



"Situáciu na vodných tokoch v meste od rána nepretržite monitorujeme prostredníctvom príslušníkov mestskej polície. Kontrolujú hladiny všetkých vodných tokov na území mesta - riek Torysa a Sekčov, Švábskeho potoka a Teriakovského potoka. V lokalitách, kde voda zaplavila cestu, prípadne sa vyliala mimo koryta, zasahujú členovia DHZ mesta Prešov. Hasiči zasahujú na Rúrkach aj pri železničnom podjazde na Jilemnického ulici," uviedla Šitárová.

Ako ďalej povedala, v lokalite Vydumanec došlo k čiastočnému zatopeniu pozemkov pri rodinných domoch a pivničných priestorov niekoľkých domov. "Na Palárikovej ulici spadol strom, v dôsledku čoho bola neprejazdná časť komunikácie. Strom už odstránili hasiči, ktorým poskytli súčinnosť aj príslušníci mestskej polície," priblížila Šitárová. Momentálne nie je podľa jej slov potrebné na území mesta vyhlásiť stupeň povodňovej aktivity. Ďalší postup však bude závisieť od vývoja počasia.

Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) zároveň upozorňuje cestujúcich, že z dôvodu zvýšenej hladiny rieky Sekčov a neprejazdnej cestnej komunikácie vo Finticiach premáva linka číslo 21 na upravenej trase a je rozdelená na dve časti.

"Oblasť mesta a Nižnej Šebastovej obsluhuje jeden autobus, oblasť Fintíc cez Kapušany obsluhuje druhý autobus. Prestup cestujúcich z linky číslo 21 do oblasti Išľa smerom do Fintíc je zabezpečený na zastávke Vranovská. Cestujúci smerujúci z mesta do Fintíc nemusia prestupovať. V smere z Fintíc do mesta je možné prestúpiť na iné linky na zastávke Vranovská. Vodiči autobusov budú cestujúcich informovať o prestupe," doplnila Šitárová.

Z dôvodu neprejazdnej cestnej komunikácie na Kútoch a Surdoku pre zvýšenú hladinu rieky Sekčov premáva linka číslo 41 až do odvolania v skrátenej trase, len po zastávku Koryto. Vodiči midibusov budú podľa Šitárovej cestujúcich informovať o skrátení trasy.


Vo Vranovskom okrese spôsobili vybrežené potoky škodu na súkromných majetkoch



Voda z vybrežených potokov poškodila vo Vranovskom okrese najmä súkromné majetky. Zatopené ostali polia, záhrady i rodinné domy, uviedli pre TASR starostovia obcí Davidov a Čičava, v ktorých dôsledky intenzívnej zrážkovej činnosti pocítili v utorok najviac.

Na snímke zničená lávka nad potokom Olšava po lokálnej povodni v obci Davidov v okrese Vranov nad Topľou 18. mája 2021.
Foto: TASR Roman Hanc


"Škody ešte len vyčísľujeme, ale prvotné sú také, že nám zobralo lavičku cez potok, druhú nám poškodilo, posunulo nám oporné panely v potoku a najhoršie dopadli obyvatelia dolnej časti dediny, kde zaplavilo záhrady a zničilo založenú úrodu, ploty, všetko," priblížil starosta obce Davidov Jozef Vaľko. Ako doplnil, vyliatie miestneho potoka evidujú po silných dažďoch pomerne pravidelne približne posledných desať rokov.



Podobne je tomu aj v obci Čičava, kde sa po prívalových dažďoch vybrežuje potok Krahulec. Tentoraz škodu na obecnom majetku neurobil, voda zatopila polia, dvory a domy obyvateľov. "Naši hasiči fungovali takmer od 6.00 h, pred chvíľou skončili. Vyťahali vodu spoluobčanom z domov. Obrovskú pomoc nám poskytol Slovenský vodohospodársky podnik, a to kráčajúci bager," uviedol tiež starosta Čičavy Dušan Vilenik s tým, že vodohospodári bagrom aktuálne prehlbujú koryto problematického potoka.


Ružomberok: V mestskej časti Biely Potok sa vybrežila rieka



Vytrvalé dažde v utorok spôsobili vybreženie rieky Revúca v ružomberskej mestskej časti Biely Potok. Podľa primátora Igora Čombora si rieka na Podsuchej vytvorila druhé paralelné koryto, neďaleko Zápalkárne museli miestni hasiči postaviť protipovodňovú zábranu. Šéf ružomberskej radnice zároveň pre TASR povedal, že hladina Revúcej už v týchto chvíľach klesá.

"V meste je táto rieka zregulovaná. I keď bola situácia taká, že by mohla strhnúť niektoré mosty, voda začala opadávať. Strhnutie mostov preto nehrozí," zhodnotil situáciu Čombor.

Most v ohrození je podľa ružomberského primátora na Podsuchej pri vápenke. "Keby tam spadol väčší kmeň, môže sa stať, že by strhlo most a objekty v blízkosti by mohli utrpieť škody záplavami. Myslíme si však, že k tomu nedôjde, nakoľko nám v týchto chvíľach začína klesať hladina rieky," skonštatoval.

Primátor zdôraznil, že zostávajú naďalej ostražití. Štátni i miestni hasiči a Povodie Váhu podľa Čomborových slov robia všetky opatrenia a pripravujú sa na situáciu, že by voda znova začala stúpať.


Očová vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity



Pre vyliatie vodného toku Hučava v Očovej vo Zvolenskom okrese vyhlásila obec tretí stupeň povodňovej aktivity. Pre TASR to v utorok potvrdila prednostka očovského obecného úradu Janka Holíková s tým, že pre výdatný dážď sú zaplavené rodinné domy, záhrady, dvory a aj cesty.

Ako dodala, pre povodeň sa v dedine nikto nezranil. Počas utorka dobrovoľní hasiči z Očovej a pracovníci obecných služieb odstraňujú škody po povodni. „Voda klesá pomaly a očakávajú sa ďalšie zrážky. Upozorňujeme občanov, že situácia sa môže opakovane zhoršiť,“ uvádza samospráva a obyvateľom pripomína, že ak potrebujú odčerpať vodu zo svojich príbytkov, kontaktovať majú pracovníkov obecného úradu. Nahlásiť treba aj škody na majetku.

Pre daždivé počasie počas víkendu (15. - 16. 5.) na celom území Slovenska začali stúpať hladiny vodných tokov. V susednej obci Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese sa v utorok nadránom pre výdatný dážď vyliali Rybný potok aj rieka Slatina.



Hasiči zasahovali v obciach Hronská Breznica a Ostrá Lúka



Hasiči v utorok predpoludním zasahovali v obciach Hronská Breznica a Ostrá Lúka vo Zvolenskom okrese, kde vo vodných tokoch uviazli osobné autá aj s ľuďmi. „Osoby sa z vozidiel pre silný prúd a vysokej hladiny vody nedokázali svojpomocne dostať von,“ informovala TASR Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že všetci ľudia sú v poriadku.

Podľa nej v Hronskej Breznici zostala vo vozidle uviaznutý jeden človek, v Ostrej Lúke sa v aute nachádzali dve osoby. „Hasičom sa všetkých podarilo pomocou člnov zachrániť a presunúť do bezpečia. Zasahujúci hasiči po ľuďoch vyťahovali z vodných tokov aj autá. Pri udalostiach sa nikto nezranil,“ zhrnula.






Mesto Martin upozornilo obyvateľov na rozvodnenú rieku Turiec

Na snímke zdvihnutá hladina rieky Turiec. V Martine dňa 18. mája 2021.
Foto: TASR - Erika Ďurčová
Mesto Martin upozornilo obyvateľov na rozvodnenú rieku Turiec v lokalite Pltníky. Na svojej internetovej stránke ich vyzvalo, aby boli opatrní a nezdržiavali sa v okolí rozvodnených riek a potokov.

"Dobrovoľný hasičský zbor mesta Martin operatívne rieši situáciu. V lokalite sa umiestňujú vrecia s pieskom a iné prostriedky na zabránenie povodne. Krízový štáb mesta Martin bude lokalitu monitorovať a v prípade zhoršenia situácie prijme ďalšie opatrenia. Slovenský hydrometeorologický ústav aj naďalej hlási pre okres Martin druhý stupeň povodňovej aktivity," informovalo mesto.

Silný dážď v Banskej Bystrici zatopil pavilón infektológie, kde sú pacienti s COVID-19

Silné pondelkové dažde spôsobili havarijnú situáciu v pavilóne oddelenia infektológie v starom nemocničnom areáli Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Vplyvom extrémnych zrážok došlo k zatopeniu, ktoré spôsobilo výpadok elektriny, a tým aj kúrenia. Informovala o tom nemocnica v utorok na sociálnej sieti.

„Vzhľadom na vzniknutú situáciu nie je v budove možné v tejto chvíli zabezpečovať zdravotnú starostlivosť a celé oddelenie sme museli presťahovať do nového nemocničného areálu. Infektologickým ambulanciám dočasne vyhradíme priestory na oddelení urgentného príjmu,“ uvádza nemocnica.

Hospitalizovaní budú umiestnení na oddelení pneumológie a ftizeológie, kde sú reprofilizované lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19. V čase havárie ležalo na infektológii osem pacientov s týmto ochorením a dvaja postcovidoví.

„Možno hovoriť o šťastí, že k obdobnej situácii nedošlo v čase vrcholu pandémie, keď bolo na oddelení hospitalizovaných aj 50 pacientov naraz,“ dodáva nemocnica.

Oddelenie infektológie je jedným z dvoch v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Svojou kapacitou a rozsahom poskytovanej starostlivosti v odbore infektológia je jediným v regióne. Prebiehajúca pandémia ukázala, že je strategickým pracoviskom, pretože na oddelenie prevážali pacientov s ochorením COVID-19 z nemocníc celého kraja.



Pre zaplavenie uzavreli cestu v úseku Olšovany – Ďurkov



Z dôvodu vybereženia vodného toku a následného zaplavenia štátnej komunikácie je aktuálne uzavretá cesta III/3410 v úseku Olšovany – Ďurkov v okrese Košice-okolie. Neprejazdná je aj cesta do obce Vyšná Myšľa. Pre TASR to uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová s tým, že pre nepriaznivé poveternostné podmienky sa na viacerých miestach Košického kraja nachádza na cestách voda.

Obchádzka úseku medzi obcami Ďurkov a Olšovany vedie cez Olšovany na Ruskov alebo na Bohdanovce. Na ceste do obce Vyšná Myšľa sa nachádza 30 až 50 centimetrov vody, vyliala sa rieka Olšava. Polícia apeluje na vodičov, aby zbytočne neriskovali a ak je to možné, vyhli sa tomuto úseku. „Je to jediná cesta do obce a iná obchádzka nie je momentálne možná,“ spresnila Ivanová s tým, že oba úseky sú riadne označené dopravnými značkami, preto vyzýva na ich rešpektovanie.

Polícia pripomína, že vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu, povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Apeluje, aby jazdili disciplinovane a opatrne. „Opatrnosť treba zvýšiť aj na úsekoch ciest, kde sa na vozovke nachádza väčšia mláka a môže dôjsť k aquaplaningu, teda situácii, pri ktorej pneumatika stráca priľnavosť na mokrej vozovke. Častou príčinou je vysoká rýchlosť a nízka hĺbka dezénu,“ dodala.


Hasiči zasahovali pre povodne do utorkového obeda už 79-krát

Hasiči v súvislosti s povodňovou situáciou a intenzívnym dažďom zasahovali od utorkového rána do 12.00 h celkom 79-krát. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Hasiči v oblastiach zasiahnutých povodňami a intenzívnym dažďom odčerpávajú vodu zo zatopených priestorov, vykonávajú monitoring vodných tokov a protipovodňové opatrenia, čistia upchaté prietoky a vodné toky a odstraňujú popadané stromy z cestných komunikácii," uviedla.

Podľa jej slov je situácia naďalej najvážnejšia v Žilinskom kraji, kde bola pomoc hasičov potrebná už 27-krát. Zhoršovať sa začína aj na východnom Slovensku, kde boli hasiči v Prešovskom kraji privolaní doposiaľ k 14 udalostiam súvisiacim s nepriaznivým počasím, v Košickom kraji zasahovali jedenásťkrát.

V Banskej Bystrici boli hasiči vyslaní k 13 udalostiam, v Trenčianskom a Nitrianskom kraji zasahovali sedemkrát. Na mnohých miestach zasahujú aj naďalej.



V Trnavskom kraji mali hasiči v súvislosti s dažďami 11 výjazdov

Na rýchlostnej ceste R1 pod mostom, kde zatopilo časť vozovky do výšky 30 centimetrov, zasahovali trnavskí hasiči v súvislosti s následkami intenzívnych dažďov v Trnavskom kraji. Spolu mali podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Leny Košťálovej 11 výjazdov, išlo najmä o odčerpávanie vody na cestných komunikáciách.

"V okrese Trnava boli evidované tri výjazdy, z toho dva v rodinných domoch v obciach Brestovany a Križovany nad Dudváhom, ktoré boli zabezpečené v súčinnosti s dobrovoľnými hasičskými zbormi (DHZ) obce," informovala hovorkyňa. V okrese Dunajská Streda mali štyri výjazdy. "Pri všetkých zasahovali členovia DHZ z okolitých dedín. Zatopené pivnice rodinných domov boli ohlásené z dedín Ohrady, Orechová Potôň, Horná Potôň a Jahodná," uviedla Košťálová.

V meste Hlohovec zaplavilo cestnú komunikáciu na Dukelskej ulici na úseku dlhom 50 metrov. Nadmerné množstvo dažďovej vody odčerpávali aj z Nábrežia Andreja Hlinku pri poliklinike, kde zatopilo celú ulicu. V obci Moravany nad Dudváhom dobrovoľní hasiči čerpali vodu zo zaplavenej pivnice. V Galante bol zaevidovaný jeden výjazd k hypermarketu, keď na parkovisku pri zásobovacej rampe nebol možný pre vodu prejazd automobilov.

V obci Klátova Nová Ves zaplavila voda desiatky domov

Povodeň zasiahla v pondelok (17. 5.) i obec Klátova Nová Ves (okres Partizánske). Voda tam zaplavila desiatky domov i miestne komunikácie. Obec vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity, na odstraňovaní škôd pracujú v utorok dobrovoľní i profesionálni hasiči. TASR o tom informovala starostka Iveta Randziaková.

"Obec zasiahla prívalová vlna od Skýcova, z Veľkého Klíža. Išlo o povodie Vyčomy. Voda stúpla približne za hodinu o jeden a pol až dva metre. Zaplavilo komunikácie i rodinné, bytové domy, ďalšie nehnuteľnosti," opísala Randziaková.

Dobrovoľní i profesionálni hasiči, ako aj miestni obyvatelia pracujú v utorok na odstraňovaní škôd, čerpajú vodu zo zaplavených pivníc, domov. Starostka odhadla, že práce potrvajú do večerných hodín. "Sme naďalej v pohotovosti, voda je vysoká, ale klesla o dva metre. Momentálne je situácia stabilizovaná," priblížila Randziaková.

Hasiči pomáhali s odstraňovaním škôd po povodni v okrese Partizánske i v Ješkovej Vsi.

Povodeň zasiahla v pondelok (17. 5.) i obec Klátova Nová Ves (okres Partizánske).
Foto: TASR - HaZZ v Trenčíne


Liptovský Mikuláš vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity

Mesto Liptovský Mikuláš vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. Osadu v Hlbokom začala v noci vytápať voda z okolitých svahov a stúpanie hladiny stále trvá. Od 3.00 h boli na mieste mestskí dobrovoľní hasiči, momentálne situáciu prevzali štátni. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Odvodňovacie kanály, ktoré by umožnili rýchlejší odtok vody, sú podľa hovorkyne upchaté odpadkami. "Vodu ideme prečerpávať do Váhu veľkokapacitnými čerpadlami. Na mieste sú zamestnanci z Verejnoprospešných služieb (VPS) mesta, ktorí ju odkláňajú na blízku lúku, sú tu už aj štátni hasiči. Voda z polí je zatiaľ čiastočne odklonená, čakáme na pracovníkov z vodárenskej spoločnosti, aby vyčistili upchaté odvodňovacie rúry, vďaka čomu by mala hladina začať klesať," priblížil Martin Kögel z VPS.

Dobrovoľní hasiči sú vo viacerých častiach mesta. Zasahuje zatiaľ deväť členov, využívajú protipovodňový vozík. "V noci nás operačné stredisko poslalo z Hlbokého aj na zásah do Demänovej, vo vojenskej akadémii zatopilo kotolňu. Ráno sme boli povolaní do Liptovskej Ondrašovej, kde na Tehliarskej ulici zatopilo pivničné priestory bytovky. Zásah stále trvá," povedal Marek Poliak z Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Liptovský Mikuláš.



V pondelok (17. 5.) večer sa situácia komplikovala aj v Ploštíne, voda z polí sa vylievala na miestne komunikácie. Ploštínski a mestskí hasiči urobili protipovodňové zábrany a odklonili ju do kanálov. K vybreženiu Ploštínky nedošlo, nie sú nahlásené ani škody na majetku. "Naplavilo nám múl, piesok a skaly z polí na cestu. Jednoznačne treba riešiť protipovodňové opatrenia s poľnohospodárskym družstvom, pretože popri kultúrnom dome leje všetka voda z polí na cestu. Dážď z polí tiekol aj sponad Tretín a aby nezaplavil dvory, hasiči vodu usmerňovali až na ihrisko," povedala poslankyňa za mestskú časť Soňa Čupková s tým, že k ujme na majetku ani na zdraví nedošlo.

Následky nepriaznivého počasia v Žilinskom kraji odstraňovalo 220 hasičov

Hasiči v Žilinskom kraji mali za uplynulých 24 hodín dokopy 76 výjazdov. Nepriaznivá poveternostná situácia si vyžiadala nasadenie 220 hasičov, z toho 41 profesionálnych a 179 dobrovoľných. Pre TASR to v utorok uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Jaroslav Kapusniak. Doplnil, že situácia je v súčasnosti stabilizovaná, kulminovala v noci.

Hasiči podľa krajského riaditeľa vo väčšine prípadov odčerpávali vodu zo zatopených pivníc rodinných domov alebo čistili priepusty. Pílili aj spadnuté stromy v koľajisku a v Ružomberku na Šoltésovej ulici stavali protipovodňovú hrádzu v dĺžke sto metrov.

Najviac výjazdov bolo v okresoch Ružomberok, Martin, Liptovský Mikuláš, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice a Bytča, dodal Kapusniak.

Voda zaplavila ulice v troch obciach v okolí Košíc

Na snímke zaplavená ulica v obci Družstevná pri Hornáde (okres Košice-okolie) v dôsledku intenzívneho dažďa v Košickom kraji v utorok 18. mája 2021.
Foto: TASR - František Iván
V súvislosti s intenzívnym dažďom v Košickom kraji, ktorý pretrváva od pondelkového večera (17. 5.), zasahovali hasiči predovšetkým v okolí Košíc. Najhoršia situácia bola v obciach Nižná Hutka, Malá Ida a Družstevná pri Hornáde, kde voda zaplavila ulice. Ohrozené sú aj rodinné domy. Pre TASR to za Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach uviedla Jana Matis Libová.

Ako spresnila, nápomocní sú aj dobrovoľní hasiči z Budimíra, Ploského a Rákoša. „V súvislosti s počasím máme zatiaľ šesť výjazdov do obcí, kde sa vylieva voda do ulíc. Ďalšie tri súvisia so spadnutými stromami a nahnutým telekomunikačným stĺpom. Hasičov máme momentálne už len v Nižnej Hutke a v Malej Ide ostalo čerpadlo na prečerpávanie vody,“ dodala Matis Libová.

Hladiny tokov na východe výrazne stúpajú, vo Vranovskom okrese majú pohotovosť

Na snímke zničená lávka nad potokom Olšava po lokálnej povodni v obci Davidov v okrese Vranov nad Topľou 18. mája 2021.
Foto: TASR - Roman Hanc

Hladiny tokov na východe Slovenska prekračujú úrovne stupňov povodňovej aktivity. V obci Čičava v okrese Vranov nad Topľou vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, ten platí aj pre celý vodný tok Roňava s prítokmi v okresoch Košice-okolie a Trebišov. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol hovorca úseku generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

"Tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA) je vyhlásený na celom vodnom toku Roňava s prítokmi. Vplyvom zrážkovej činnosti tu dochádza k vzostupu vodných hladín," informoval Bocák s tým, že hladina toku prekročila tretí stupeň SPA v profile Michaľany o 8.00 h a má stúpajúcu tendenciu.



K vybrežovaniu vody z korýt tokov a k zaplavovaniu priľahlých nehnuteľností a dvorov rodinných domov dochádza v obci Čičava vo Vranovskom okrese. Výrazný vzostup hladiny na neupravenej časti toku Olšava a zaplavenie záhrad hlási v okrese aj obec Davidov. Druhý SPA tu, ako aj v obciach Jedlinka a Bartošovce v okrese Bardejov vyhlásili o 6.00 h a rovnako tak v obci Nižné Repaše v okrese Levoča.

Na snímke starosta obce Jozef Vaľko kontroluje zničené záhrady rodinných domov pri potoku Olšava po lokálnej povodni v obci Davidov v okrese Vranov nad Topľou 18. mája 2021.
Foto: TASR - Roman Hanc


Ako Bocák doplnil, pracovníci SVP sú v pohotovosti i s technikou, vykonávajú bezprostredné zabezpečovacie práce. Dosiaľ použili 250 ton lomového kameňa. "Situáciu naďalej monitorujeme a v prípade potreby budeme operatívne reagovať," uzavrel.

Hasiči pre nepriaznivú situáciu zasahovali do utorkového rána 203-krát

Na snímke hasiči pomáhajú pri protipovodňových opatreniach.
Foto: Facebook/HaZZ

Hasiči v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou uskutočnili do utorkového rána celkom 203 výjazdov. Ako TASR informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), celkovo zasahovalo 912 príslušníkov HaZZ a členov dobrovoľných hasičských zborov obcí (DHZO) s 258 kusmi hasičskej techniky.

Priblížila, že najvážnejšia situácia bola v Žilinskom kraji, kde hasiči vykonali až 76 výjazdov. "V Banskobystrickom kraji zasahovali 64-krát a v Trenčianskom kraji bola ich pomoc potrebná 63-krát," povedala.

Hasiči vo väčšine prípadov odčerpávali vodu zo zatopených pivníc, priestorov a ulíc, odstraňovali nánosy bahna, čistili priepusty, odstraňovali prekážky z vodných tokoch a na mnohých miestach vykonávali monitoring vodných tokov.



Hasiči v Banskej Bystrici podľa slov Križanovej od skorých ranných hodín stavajú pri zimnom štadióne protipovodňové bariéry, aby tak zabránili vybreženiu rieky Hron.

"Na mnohých miestach hasiči naďalej zasahujú, vykonávajú protipovodňové opatrenia, odčerpávajú vodu a odstraňujú následky intenzívneho dažďa," dodala.


Následky dažďa v Trenčianskom kraji likvidovalo v noci takmer 280 hasičov

Na snímke povodňová situácia v obci Horné Naštice 18. mája 2021.
Foto: TASR - HaZZ Bánovce nad Bebravou
Štyridsaťpäť profesionálnych a 234 dobrovoľných hasičov likvidovalo v pondelok (17. 5.) večer a v utorok nadránom v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) následky vytrvalého dažďa. Najviac zásahov mali v okresoch Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Partizánske.

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Marián Petrík, profesionálni hasiči absolvovali v noci 16 zásahov, použili 18 kusov hasičskej techniky, ďalších 46 kusov techniky nasadili dobrovoľní hasiči.

„Hasiči zasahovali predovšetkým pri odčerpávaní vody zo zatopených pivníc rodinných domov, respektíve iných objektov, pri odstraňovaní naplavenín z kanalizačných vpustí, ako aj pri odstraňovaní ďalších následkov v dôsledku zaplavených komunikácií a stromov spadnutých na vozovku,“ doplnil Petrík.

Pri celkovo 47 udalostiach zasahovali aj členovia dobrovoľných hasičských zborov z obcí Opatová, Pruské, Nemšová, Uhrovské Podhradie, Nedožery–Brezany, Uhrovec, Horná Maríková, Streženice, Dežerice, Jerichov, Bánovce nad Bebravou, Horný Lieskov, Dolný Moštenec, Brezolupy, Košecké Podhradie, Nitrianske Rudno, Nedašovce, Zemiansky Kvašov, Veľká Čausa, Nosice, Trenčianska Teplá časť Dobrá, Koš, Handlová, Bystričany, Beluša, Priepasné, Šišov, Veľké Chlievany, Chrenovec–Brusno, Púchov, Nová Dubnica, Soblahov, Miezgovce, Zliechov, Klátova Nová Ves, Žitná Radiša, Bošany, Veľký Klíž, Nitrianske Pravno a Opatovce nad Nitrou.

Banská Bystrica večer vyhlásila III. stupeň povodňovej aktivity

Na snímke protipovodňové práce v Banskej Bystrici.
Foto: Facebook/Ján Nosko
Dlhotrvajúci dážď extrémnej intenzity na celom území mesta Banská Bystrica spôsobil v pondelok (17. 5.) problémy vo viacerých mestských častiach. Počas dňa došlo k naplneniu všetkých vodných tokov a ich prítokov s následným lokálnym vybrežovaním po miestnych komunikáciách, pozemkoch a záhradách. Mesto vyhlásilo o 20.30 h tretí stupeň povodňovej aktivity. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Všetky záchranné zložky počas noci monitorovali jednotlivé lokality a v kritických úsekoch, v ktorých to bolo nevyhnutné, postavili protipovodňové bariéry.

„Situáciu sme sledovali počas celej noci a pokračujeme dnes od skorého rána. Pravidelne zasadá povodňová komisia mesta a v súčinnosti so Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP) a Hasičským a záchranným zborom vyhodnocujeme stav vo všetkých mestských častiach. Obyvateľov žiadame, aby prípadné problémy a vzniknuté škodové udalosti nahlasovali na linke mestskej polície 159. So záchrannými zložkami sa ich budeme snažiť priebežne odstraňovať,“ zdôraznil primátor Ján Nosko.

Ako dodal, podľa informácií od SVP a SHMÚ by sa situácia mala okolo obeda upokojiť a Hron by nemal kulminovať.



Pre zvýšené hladiny tokov zasahujú v Prešovskom kraji i hasiči

V súvislosti so zvýšenou zrážkovou činnosťou uskutočnili hasiči v Prešovskom kraji v utorok ráno desať výjazdov. Najviac práce mali príslušníci zo staníc v Prešove a Sabinove, informovala TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová.

"Išlo najmä o odčerpávanie vody z pivníc a priestorov rodinných domov, čistenie kanalizačných vpustov a odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácií," priblížila s tým, že doposiaľ v kraji zasahovalo 30 príslušníkov HaZZ s 11 kusmi hasičskej techniky.

Podľa jej ďalších slov zasahovali hasiči z Prešova a Sabinova štyrikrát, dva výjazdy absolvovali príslušníci HaZZ vo Vranove nad Topľou, po jednom výjazde majú za sebou hasiči z Bardejova, Popradu, Levoče a Kežmarku.



Vodné toky v Žilinskom kraji zabezpečuje 80 pracovníkov SVP

Na vodných tokoch v Žilinskom kraji vykonáva bezprostredné zabezpečovacie práce 80 pracovníkov Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) s 30 kusmi techniky. Podľa hovorcu SVP Mariána Bocáka poskytli viac ako 100 ton lomového kameňa a 1000 jutových vriec.

"Toky dosiahli vzhľadom na intenzívnu zrážkovú činnosť hladiny zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity (SPA). To však neznamená, že na všetkých tokoch boli SPA vyhlásené. Aktuálna hydrologická situácia sa môže počas dňa meniť. Monitorujeme ju a v prípade potreby budeme operatívne reagovať," uviedol Bocák.

Doplnil, že III. SPA vyhlásili v pondelok (17. 5.) v obciach Nesluša, Rudina, Rudinská, Dolný Hričov, Ďurčiná, Sklené, Dolný Kalník, Turček, Bodorová, Liptovské Sliače a v Turčiansky Tepliciach, v mestskej časti Dolná Štubňa.



Mesto Nitra pre stúpajúcu hladinu rieky uzatvorilo podjazdy pod mostmi

Nitrianska radnica po prívalových dažďoch v uplynulých dňoch uzavrela podchody a podjazdy pod nitrianskymi mostmi. Dôvodom je stúpajúca hladina rieky Nitra.

Podľa mestského úradu už vodohospodári hlásili zvýšený stupeň povodňovej aktivity. „V záujme ochrany zdravia obyvateľov uzatvárame podjazdy a podchody pod Chrenovským a Zoborským mostom. Prosíme všetkých, ktorí sa zdržujú v okolí vodných tokov, aby zvýšili opatrnosť. Toto opatrenie platí od utorka až do odvolania,“ oznámil magistrát.



Zatvorená bude aj časť cyklotrasy v úseku medzi mestskou časťou Krškany a obcou Čechynce. „Konkrétne ide o úsek na 48,05 až 52,81 kilometri. Informoval o tom Nitriansky samosprávny kraj. Naše mestské cyklotrasy sú za povodňovými múrmi, takže sú momentálne bezpečné. Hladina rieky by mala v najbližších dňoch postupne klesať,“ uviedla radnica.

Pre výdatný dážď sa vyliali Rybný potok aj rieka Slatina

V obci Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese sa v utorok nadránom pre výdatný dážď vyliali Rybný potok aj rieka Slatina. „Stupeň povodňovej aktivity však zatiaľ vyhlásený nebol,“ uviedol v utorok ráno pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

„V úseku horného Hrona je v utorok k 6.00 h ustálenosť pri vysokých vodných stavoch a až mierny pokles. Na strednom a dolnom Hrone mierny až výrazný vzostup,“ dodal. „V regióne sú v pohotovosti naši kolegovia s technikou, ktorí vykonávajú bezprostredné zabezpečovacie práce. Situáciu naďalej monitorujeme a v prípade potreby budeme operatívne reagovať,“ spomenul.

Ako ďalej informoval, pre daždivé počasie počas víkendu (15. - 16. 5.) na celom území Slovenska začali stúpať hladiny vodných tokov. „Pre intenzívnu zrážkovú činnosť dosiahli toky hladiny zodpovedajúce stupne povodňovej aktivity (SPA). To však neznamená, že na všetkých tokoch boli aktivity vyhlásené. Situácia sa pre aktuálnu hydrologickú situáciu môže meniť a počas dňa môžu byť samosprávami vyhlasované SPA,“ poznamenal.

Výstrahy pred povodňami platia takmer pre celé územie Slovenska

Na snímke povodeň v obci Horné Naštice (okres Bánovce nad Bebravou), 17. mája 2021.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Takmer pre celé územie Slovenska platia hydrologické výstrahy od prvého až po najvyšší, tretí stupeň, ktoré upozorňujú na silnú povodňovú aktivitu. Od silného dažďa či vetra si neoddýchnu ani obyvatelia Banskobystrického, Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Prvý stupeň výstrahy, ktorý môže spôsobiť škody na majetku menšieho rozsahu, platí pre Skalicu, Senicu, Myjavu, Nové Zámky - sever a juh, Hlohovec, Piešťany, Nové Mesto n. Váhom, Trenčín, Ilavu, Púchov, Považskú Bystricu, Bytču, Poprad, Kežmarok, Starú Ľubovňu, Spišskú Novú Ves, Gelnicu, Košice okolie - Bodvu, Levoču, Košice, Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Sninu, Vranov nad Topľou, Humenné, Michalovce, Sobrance a Trebišov bez Roňavy.

Pre Žilinu - sever, Liptovský Mikuláš, Čadcu, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Nitru, Zlaté Moravce, Levice - západ, Žarnovicu, Banskú Štiavnicu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detvu, Banskú Bystricu, Brezno, Veľký Krtíš, Krupinu, Lučenec, Poltár, Rimavskú Sobotu, Revúcu, Rožňavu, Sabinov a Prešov platí výstraha druhého stupňa. Podľa meteorológov ide o jav, ktorý nie je bežný, môže ohroziť ľudskú činnosť a spôsobiť škody na majetku.

SHMÚ upozorňuje, že pre Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Žilinu - Rajčanku, Topoľčany, Partizánske, Bánovce n. Bebravou, Prievidzu, Levice - východ, Košice okolie – Hornád a Trebišov - Roňava platí najvyššia výstraha pred povodňovou aktivitou. Tá svojou intenzitou vážne ohrozuje aktivity človeka a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu.

SHMÚ tiež upozorňuje na silný vietor na horách v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Pre Košický kraj platí výstraha prvého stupňa pred dažďom. Očakávať možno dážď s úhrnom od 25 do 45 milimetrov.

Pre Prešovský a Žilinský kraj platí dopoludnia druhý stupeň výstrahy pred dažďom.