Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Slováci a Maďari spoločne varia v Rajke vianočnú kapustnicu

Ilustračné foto Foto: TASR

Výťažok z predaja venujú na nákup potrebných vecí pre miestnu škôlku, ktorú v čoraz väčšom počte navštevujú aj slovenské deti.

Bratislava/Rajka 9. decembra (TASR) - Pod názvom Vianočná kapustnica od susedov sa koná dnes, v druhú adventnú nedeľu, veselé predvianočné stretnutie na námestí pred Miestnym úradom v maďarskej Rajke. Informoval TASR jej obyvateľ Ján Protič.

"Dobrovoľný spolok zväčša slovenských, ale i maďarských obyvateľov tejto pohraničnej dediny, kde takmer polovicu obyvateľstva tvoria Slováci, najmä z Bratislavy, ponúka vianočnú kapustnicu – tradičné vianočné jedlo, varené víno, vianočný punč ale aj tradičný mastný chlieb s cibuľou," uviedol Protič s tým, že výťažok z predaja venujú na nákup potrebných vecí pre miestnu škôlku, ktorú v čoraz väčšom počte navštevujú aj slovenské deti.

Podľa starostu Vince Kissa je to prvý raz v histórii obce, kedy sa aj Slováci zapojili do organizovaní adventných podujatí, ktoré majú v Rajke dlhoročnú tradíciu.

"Nečakali sme až takýto veľký záujem, okrem našich obyvateľov je tu niekoľko desiatok Bratislavčanov a stále prichádzajú ďalší návštevníci," konštatoval. Dodal, že Slováci a Maďari spievajú spoločne, našli celý rad ľudových piesní a melódií, ktoré poznajú oba národy. Striedavo znejú tie isté melódie s maďarským i slovenským textom.