Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Slovák nelegálne zamestnával Srba, čelí obvineniu

Dôkazový materiál. Foto: Facebook - Polícia SR

V prípade dokázania viny hrozí mužovi trest odňatia slobody od dvoch do ôsmich rokov.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Za zločin prevádzačstva čelí 46-ročný Slovák obvineniu. Nelegálne zamestnával osobu zo Srbska. V prípade dokázania viny hrozí mužovi trest odňatia slobody od dvoch do ôsmich rokov. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Obvinený 46-ročný Ľubomír H. na základe svojvoľného rozhodnutia podľa polície využil na výkon závislej činnosti v mene spoločnosti Srba, ktorého zamestnal. "Osoba cudzej štátnej príslušnosti strážila prevádzku obchodného reťazca v meste Martin, pričom obvinený muž neprihlásil osobu cudzej štátnej príslušnosti na území SR k žiadnemu druhu pobytu," povedala Hrabovská. Dodala, že povolenie na zamestnanie mu na Slovensku nebolo udelené ani Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny.

"Protiprávneho konania sa dopustil tým, že umožnil osobe, ktorá nie je občanom SR alebo občanom iného členského štátu Európskej únie alebo občanom zmluvného štátu Dohody o Európskom hospodárskom priestore zotrvať a nedovolene sa zamestnať na území Slovenskej republiky," priblížila Hrabovská.

Ľubomír H. získal podľa policajtov majetkový prospech v doposiaľ presne nezistenej výške. Minimálne však má ísť o výšku rozdielu prijatých peňazí od spoločnosti vyplatených ako odmena za vykonávanie činnosti podľa pracovnej zmluvy a vyplatenej odmeny Srbovi, uviedli. "Zároveň srbskému štátnemu príslušníkovi umožnila obvinená 46-ročná osoba nedovolene získať majetkový prospech vo forme mzdy za nelegálnu prácu v presne neustálenej výške," poznamenala Hrabovská.