Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Slovenská katolícka charita otvára 25 centier podpory pre utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na Slovensku podľa SKCH požiadalo o dočasné útočisko pre konflikt na Ukrajine zatiaľ 75.000 ľudí, z toho približne 12.000 žije v Košickom kraji.

Košice 9. júna (TASR) - Slovenská katolícka charita (SKCH) otvára 25 centier podpory pre utečencov z Ukrajiny, jedno z nich pribudlo aj na Hlavnej 68 v Košiciach. Zriadením takýchto centier reagujú na potreby, ktoré vznikli po vypuknutí vojny. Slúžiť majú ako prvý kontakt pre ľudí, ktorí ušli pred konfliktom, a poskytnúť im asistenciu pri integrácii. TASR o tom zo SKCH informovala Monika Molnárová.

"Aktuálne centrum v Košiciach poskytuje potravinovú a materiálnu pomoc, psychologickú podporu, sprevádzanie a pomoc s hľadaním si práce, či ubytovania," spresnila. V charitných centrách bude pomoc v rôznych oblastiach poskytovať odborne vyškolený tím pracovníkov. K dispozícii je aj psychológ.

Ako vysvetlil generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech, centrá otvárajú vďaka podpore z Emergency appeal. "Ide o finančný mechanizmus pre riešenie kríz a humanitárnych katastrof vo svete. Zastrešuje ho Caritas Internationalis, medzinárodná organizácia, ktorej súčasťou je aj SKCH," uviedol.

Na Slovensku podľa SKCH požiadalo o dočasné útočisko pre konflikt na Ukrajine zatiaľ 75.000 ľudí, z toho približne 12.000 žije v Košickom kraji. Centrá podpory sú okrem Košíc otvorené v Banskej Bystrici, Bratislave, Brezne, Dolnom Kubíne, Kežmarku, Michalovciach, Nitre, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Revúcej, Rožňave, Ružomberku, Skalici, Snine, Trnave, Vyšnom Nemeckom, Zlatých Moravciach a Žiline.