Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Slovenské banské múzeum spustilo projekt Zelená misia

Kammerhof v Banskej Štiavnici, letecký pohľad. Foto: Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici

Projekt Zelená misia Slovenského banského múzea je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR.

Banská Štiavnica 22. novembra (TASR) - Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici v stredu otváracou konferenciou v Kammerhofe odštartovalo projekt Zelená misia, ktorý je zameraný na zmierňovanie dosahov zmeny klímy.

"Projekt Zelená misia SBM je iniciatíva zameraná na vzdelávanie a zvyšovanie povedomia o dôležitosti ochrany životného prostredia a klimatickej zmene," informovala TASR Miriam Lenčová z múzea.

Dodala, že cez rôzne aktivity, ako sú workshopy, výstavy a vzdelávacie programy, prispieva projekt k formovaniu aktívnych občianskych a odborných komunít a podporuje medzigeneračné spojenia a medzinárodné partnerstvá.

Jednou z aktivít projektu je medzinárodný workshop s názvom Ozveny v tichu, ktorý sa koná súčasne na Slovensku a v Nórsku. Workshop v stredu odštartoval v Špeciálnej základnej škole v Banskej Štiavnici a vyvrcholí v piatok 24. novembra. Podľa Lenčovej ide o jedinečný projekt, ktorý spája umenie a ekológiu.

Deti v múzeu v Banskej Štiavnici.
Foto: Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici


Na Slovensku je podľa jej slov vedený uznávanými umelcami a pedagógmi, ako sú Oto Hudec so svojimi dielami zameranými na environmentálne témy a Martina Martincová, významná galerijná pedagogička a kurátorka, ktorá stojí za koncepciou workshopu a následnej výstavy.

"V Nórsku sa workshopu ujíma talentovaný umelec Damian Vega, ktorý prispieva svojím jedinečným pohľadom na umenie, a jeho schopnosť prepojiť lokálne a globálne environmentálne otázky je neoceniteľným prínosom pre celý projekt," dodala Lenčová.

Projekt Zelená misia Slovenského banského múzea je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR.