Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Regióny

Slovenskí envirožurnalisti opäť zabodovali na medzinárodnej scéne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Lucia Klučárová a Gregor Šturdík obsadili s článkom Tajomstvo ruže, alebo ako darovať kilogramy oxidu uhličitého tretie miesto v kategórii 11 - 14 rokov.

Trenčín 28. júna (TASR) – Päť medailových umiestnení získali slovenskí študenti - environmentálni žurnalisti v medzinárodnej súťaži Mladých reportérov pre životné prostredie (YRE). TASR o tom informoval Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne.

"Slovenskí študenti opäť zabodovali v konkurencii mladých enviro-žurnalistov z 37 krajín sveta. Spomedzi 230 postupujúcich príspevkov z národných kôl získali až päť ocenení – tri druhé miesta a dve tretie. Porota hodnotila predovšetkým technickú kvalitu, mieru investigatívy, originalitu a šírenie príspevku," priblížil Medal.

Lucia Klučárová a Gregor Šturdík obsadili s článkom Tajomstvo ruže, alebo ako darovať kilogramy oxidu uhličitého tretie miesto v kategórii 11 - 14 rokov. V rovnakej vekovej kategórii, ale žánri videoreportáž, obsadila druhé miesto Erika Gavalierová s videom Balada o 65 trenčianskych bilbordoch.

S videom Znehodnocujú pôdu a ničia krásu prírody boli tretí Lukas Vyhnalík a Nina Šidlíková. V najstaršej vekovej kategórii skončila Mária Jánošíková druhá s článkom Záhrada pre dvadsiate prvé storočie. V kategórii fotoreportáž získal Andrej Zjavka s príbehom Čítanie s porozumením druhé miesto.

"Zasadnutie medzinárodnej poroty, tvorenej profesionálmi v oblasti environmentálnej žurnalistiky, spoločenskej zodpovednosti podnikov a vzdelávania pre udržateľný rozvoj, sa konalo online od 20. do 22. júna 2023. Hodnotili sa predovšetkým technická kvalita, miera investigatívy, originalita a šírenie každého príspevku," uzavrel Medal.