Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Slovenskí ovčiari sa stretnú na Ovenáliách 2023 vo Východnej

Na snímke baran na celoslovenskej prezentácii ovčiarstva a salašníctva - Ovenálie 2019 vo Východnej 9. júna 2019. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Počas dňa vystúpia folklórne súbory z Liptova aj iných regiónov Slovenska.

Východná 23. mája (TASR) – Ukážky výroby bryndze, strihania oviec, súťaže o najkrajšiu syrovú tortu i najlepší syr uvidia návštevníci 14. ročníka celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2023. Podujatie sa uskutoční v nedeľu 11. júna v amfiteátri obce Východná. TASR o tom informoval Slavomír Reľovský zo Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku - družstvo, ktorý je organizátorom slávností.

"Začiatok je plánovaný o 9.30 h, kedy sa začnú folklórne vystúpenia. Oficiálne otvorenie bude o 10.00 h," priblížil Reľovský.

Počas dňa vystúpia folklórne súbory z Liptova aj iných regiónov Slovenska. "Uskutoční sa aj divácky veľmi atraktívny 14. ročník Majstrovstiev Slovenska v ťahaní syrovej nite. Účastníci sa pokúsia o prekonanie rekordu z roku 2018, keď súťažiaca Janka Mäsiarová vytiahla z jedného kilogramu syreniny niť s dĺžkou 196,5 metra," podotkol Reľovský. Vyzdvihol, že tento rekord je oficiálne zapísaný v Knihe slovenských rekordov.

Súčasťou programu bude tiež súťaž vo varení guláša z ovčieho mäsa. Pre záujemcov o remeselné výrobky súvisiace s chovom oviec a kôz budú k dispozícii predajcovia. Ovčiarsky gazdovský dvor ponúkne návštevníkom výrobky z ovčieho mlieka a ich ochutnávku. "Pre všetkých priaznivcov jahňacieho, ovčieho a baranieho mäsa je pripravená ovčiarska tombola, kde je hlavnou cenou jahňacina na celý rok," uviedol Reľovský.

V minulom roku Ovenálie navštívilo viac ako 8500 ľudí.