Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Národné stretnutie mládeže bude v lete 2022 v Trenčíne

Na archívnej snímke Národné stretnutie mládeže P18. Otvárací ceremoniál sa konal v zaplnenej prešovskej Tatran Handball Aréne. Foto: TASR Milan Kapusta

Mladí sa na celoslovenskej úrovni stretli v minulosti už viackrát, napríklad v Nitre alebo v Prešove.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Slovensko bude hostiť ďalšie Národné stretnutie mládeže, ktoré bude budúci rok v lete v Trenčíne. Oznámili to pri príležitosti stretnutia mladých s pápežom Františkom na Štadióne Lokomotíva v Košiciach. Podujatie bude oficiálnou prípravou na Svetové dni mládeže, ktoré sa za účasti pápeža uskutočnia v roku 2023 v portugalskom Lisabone.

"Cieľom Národných stretnutí mládeže je umožniť mladým ľuďom stretnutie s Kristom v mladej cirkvi, zažiť spoločenstvo mladých medzi sebou, okolo svojich pastierov ako aj roznietiť v nich túžbu 'vychádzať zo seba' a prinášať evanjelium do sveta," priblížil tajomník Rady KBS pre mládež a univerzity Matúš Reiner.

Logo Národného stretnutia mládeže, ktoré bude mať oficiálnu skratku T22, vytvorila Erika Tomášková. Súvisí s témou Svetových dní mládeže "Mária sa vydala na cestu a ponáhľala sa". Farebne vychádza z loga mesta Trenčín a je vložené do jednej jeho časti. Oficiálna duchovná príprava sa začne v novembri, v rámci Týždňa Cirkvi pre mládež. Jej ústrednou témou bude cesta hornatým krajom, ktorou Mária kráčala za Alžbetou.

Mladí sa na celoslovenskej úrovni stretli v minulosti už viackrát, napríklad v Nitre alebo v Prešove. V podobnom rozmere a v priamej nadväznosti na Svetové dni mládeže však odštartovalo Národné stretnutie mládeže (NSM) svoju históriu v roku 2013 v Ružomberku a prebiehalo paralelne so Svetovými dňami mládeže 2013 v Riu de Janeiro. O dva roky neskôr to bolo NSM v Poprade. Zatiaľ posledné NSM sa konalo v roku 2018 v Prešove, bolo pozvánkou pre mladých na Svetové dni mládeže 2019 v Paname. Doteraz sa na Národných stretnutiach mládeže zúčastnilo vyše 12.000 ľudí, pomáhalo viac ako 1000 dobrovoľníkov.

Prvé Svetové dni mládeže sa prvýkrát uskutočnili z vôle sv. Jána Pavla II. v roku 1986 v Ríme. Naposledy boli v roku 2019 v Paname. V tejto tradícii pokračujú aj jeho nástupcovia – emeritný pápež Benedikt XVI. aj súčasný Svätý Otec František.