Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Smolník je čoraz obľúbenejším miestom chalupárov

Archívna snímka. Foto: TASR - Diana Semanová

Smolník má oficiálne takmer 1000 obyvateľov.

Smolník 5. júla (TASR) - V Smolníku v okrese Gelnica je čoraz viac chalupárov. Zvýšený záujem o kúpu nehnuteľností evidujú v obci aj v uplynulom období. Pre TASR to povedal jej starosta Radoslav Dlugoš.

Smolník má oficiálne takmer 1000 obyvateľov. "Víkendy sú 'nafúknuté' vďaka chalupárom, ktorí tu majú chalupy a príkladne sa o ne starajú. Počet tak narastá o 150 až 200 ľudí," povedal.

Intenzívny záujem o kúpu pozemku či chalupy v tejto obci pripisuje najmä rokom zasiahnutým pandémiou nového koronavírusu. "Ľudia si uvedomili, že sa nevedeli hýbať vo vlastných bytoch vo veľkých mestách. Začali si tak kupovať oddychové chalúpky, kde by sa mohli hýbať aspoň vo svojej záhradke," vysvetlil.

V Smolníku sú podľa jeho slov dve kategórie chalupárov. Prvou sú Košičania v dôchodkovom veku, ktorí tam už žijú celoročne. Ďalšou sú mladí ľudia, ktorí sú naďalej aktívni v mestách. "Dokonca odtiaľto dochádzajú," povedal. Evidujú však aj novú vlnu chalupárov z Prešova.

V obci neevidujú enormné množstvo voľných nehnuteľností. Podľa starostu ide skôr o prirodzený životný kolobeh. "Veľa tu toho nie je, ale sú tu chalupy a domy, ktoré čakajú na svojho majiteľa," dodal Dlugoš.