Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obyvatelia Sniny vyhadzujú do zmesového odpadu menej jedla ako vlani

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Výrazne zastúpeným separovateľným odpadom, ktorý v Snine končí v zmesových nádobách, je i naďalej plast.

Snina 24. novembra (TASR) – Podiel jedla v zmesovom komunálnom odpade (ZKO) vyprodukovanom obyvateľmi mesta Snina sa oproti vlaňajšku znížil o polovicu. Sninčania sa tiež zlepšili v separovaní papiera, textilu i skla. Preukázala to druhá analýza odpadu, ktorú mesto zrealizovalo začiatkom novembra.

Ako informuje samospráva na svojej internetovej stránke, analýzu ZKO vykonali na spolu 62 zberných nádobách z rodinných domov, bytových domov a od podnikateľských subjektov. Kým rovnaká aktivita minulý rok preukázala, že až štvrtinu ZKO tvorilo jedlo, tento rok predstavoval jeho podiel v odpade 12,43 percenta. O viac ako dve percentá sa medziročne znížil aj podiel papiera, textilu bolo oproti vlaňajšku v nádobách na ZKO o viac ako percento menej. "Sklo sa oproti minulému roku dostalo pod hranicu piatich percent," doplnila Michaela Šalachová z oddelenia strategického rozvoja mestského úradu.

Výrazne zastúpeným separovateľným odpadom, ktorý v Snine končí v zmesových nádobách, je i naďalej plast. Jeho pomer v analyzovanej vzorke predstavoval aktuálne 11,78 percenta, vlani to bolo 11,94 percenta.

Mesto chce prostredníctvom získaných informácií navrhnúť zavedenie vhodných opatrení na zníženie odpadu. "Ak budeme všetci separovať dôkladnejšie, tým aj ekonomický dosah na domácnosti bude priaznivejší," uzavrela Šalachová.