Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do tretej etapy obnovy Spišského hradu zaradia aj východné paláce

Na sarchívnej snímke pohľad na Spišský hrad v Spišskom Podhradí. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prvú etapu rekonštrukcie, ktorej cieľom bola kompletizácia a realizácia rozvodov inžinierskych sietí na hornom nádvorí, Slovenské národné múzeum úspešne ukončilo ešte vlani.

Spišské Podhradie 28. novembra (TASR) – Na Spišskom hrade v súčasnosti realizujú druhú etapu rekonštrukcie, Slovenské národné múzeum (SNM) sa však už pripravuje na ďalšiu fázu. Riaditeľ SNM Branislav Panis pri nedávnej kontrole stavby uviedol, že výsledkom predprojektovej a projektovej fázy bude komplexne zrekonštruovaný priestor horného nádvoria vrátane všetkých palácových priestorov, ktoré sa tam nachádzajú.

Do tretej etapy budú zaradené aj východné paláce vrátane sanácie brala pod touto časťou horného nádvoria. Ráta sa tiež s obnovou základov veľkej kruhovej obytnej veže, pravouhlých základov románskej stavby, nazývanej cisterna a pochôdznych plôch tohto nádvoria. Súčasťou tretej etapy bude aj románske predhradie, a tam zachované objekty torzálnej architektúry a románska vstupná brána.

Okrem rozsiahlej rekonštrukcie Románskeho paláca a západných palácov, ktorá odštartovala v júni, SNM – Spišské múzeum v Levoči realizovalo v tomto roku aj menšie úpravy a sanačné práce. Tie podľa riaditeľky múzea Márie Novotnej viditeľne zlepšili stav architektúry a exteriérových priestorov hradu. „Pred letnou sezónou sme na vlastné náklady urobili archeologický výskum a následne sa realizoval štetovaný chodník v románskom predhradí. Došlo tiež k sanácii rozpadávajúceho sa muriva, tzv. Jiskrovej pevnosti na dolnom nádvorí, a ukončili sme aj konzervovanie hlavnej vstupnej brány hradu," priblížila riaditeľka. Náklady na tieto práce vo výške viac ako 240.000 eur financovalo múzeum z vlastných zdrojov. Okrem toho zabezpečilo aj pravidelné monitorovanie statiky hradnej architektúry.

„Celý hrad architektka Magdaléna Janovská, ktorá je autorkou projektovej dokumentácie a štúdie realizovateľnosti, múdro rozdelila na začiatku na objekty. Na základe toho súčasťou terajšej rekonštrukcie je Románsky palác, západné paláce a časť horného nádvoria,“ doplnila Novotná s tým, že práce v rámci druhej etapy potrvajú približne do septembra roku 2024.

Prvú etapu rekonštrukcie, ktorej cieľom bola kompletizácia a realizácia rozvodov inžinierskych sietí na hornom nádvorí, SNM úspešne ukončilo ešte vlani. Súčasťou prác bolo reštaurovanie kapitánskeho domu, tzv. Thurzovskej renesančnej brány a sanácia hradného brala pod západnými palácmi. Prvá etapa si vyžiadala približne milión eur, v prípade druhej fázy obnovy je v pláne preinvestovať dohromady takmer 4,8 milióna eur.