Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Snúbenci sa chcú čoraz viac sobášiť na netradičných miestach

Ilustračné foto Foto: TASR

V obvode banskobystrického matričného úradu si vlani povedalo svoje "áno" 374 párov. Uzavretých bolo 129 cirkevných a 21 sobášov s cudzincami.

Banská Bystrica 28. februára (TASR) – V obvode banskobystrického matričného úradu si vlani povedalo svoje "áno" 374 párov. Uzavretých bolo 129 cirkevných a 21 sobášov s cudzincami. TASR o tom v utorok informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

Okrem historickej radnice a Veľkej siene magistrátu si snúbenci plánujú čoraz častejšie sľúbiť lásku na čo najnetradičnejších miestach. K romantickým záhradám pribudli aj lokality vo vysokej nadmorskej výške, v múzeu či pri kríži.

"Jednou z požiadaviek nastávajúcich manželov na pracovníkov matričného úradu bolo zorganizovanie svadby pri večnom ohni v areáli Múzea SNP. Prišli s ňou viacerí ženísi, ktorí boli absolventmi Vojenského gymnázia v Banskej Bystrici. Obrady sa nakoniec uskutočnili v priestoroch expozície múzea," konštatoval Strelec.

Sobášiaci oddával nevestu a ženícha už aj na Kordíckom rodinnom chodníku pri bukoch sily. Pre šuchotajúce lístie však nebolo počuť skoro vôbec sobášny príhovor.

"Z lásky k prírode sa zrodila požiadavka na sobáš pri kríži na Kráľovej studni. Ten sa nikdy neuskutočnil, keďže terén je dosť neprístupný. Raz sme vyskúšali sobášiť aj pri horskom hoteli Kráľova studňa. Počasie snúbencom však nevydržalo ani do podpísania zápisnice, ktorú sme aj s nevestou pred dažďom a vetrom museli po začatí obradu ukryť vo vnútri hotela. Cesta tam a späť nám trvala bezmála tri hodiny. Počasie v tejto nadmorskej výške je nevyspytateľné, preto sme už nikdy na podobnom mieste nesobášili," spomína vedúca banskobystrického matričného úradu a ohlasovne pobytu Marta Čellárová.

Mladomanželov oddávali aj v záhrade bývalého Župného domu, v terajšej Štátnej vedeckej knižnici, v priestoroch meštianskeho Beniczkého domu, a tiež pred Klopačkou v Španej Doline alebo v zrekonštruovanom Vodnom hrade v Hronseku. K nezvyčajným miestam patril Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici či Rooseveltova nemocnica.