Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Sobrance chcú zatepliť dom smútku, vyrovnať pozemky a upraviť hazard

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Mesto Sobrance požiadalo v závere januára Environmentálny fond o pridelenie dotácie na projekt Sobrance – dom smútku – zvýšenie energetickej účinnosti objektu vo výške 84.000 eur.

Sobrance 26. februára (TASR) – Mestské zastupiteľstvo v Sobranciach odobrilo vo štvrtok (25. 2.) zámer mesta uchádzať sa o dotácie na ukončenie projektu zníženia energetickej náročnosti domu smútku a tiež na vyrovnanie majetkovo-právnych vzťahov pod obydliami príslušníkov marginalizovanej rómskej komunity. Poslanci tiež upravili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) upravujúce prevádzkovanie hazardných hier na území mesta.

Ako vyplýva z dôvodovej správy k schválenému materiálu, mesto Sobrance požiadalo v závere januára Environmentálny fond o pridelenie dotácie na projekt Sobrance – dom smútku – zvýšenie energetickej účinnosti objektu vo výške 84.000 eur. Poslanci vo štvrtok schválili päťpercentné spolufinancovanie. Financie majú byť použité na realizáciu druhej etapy, v rámci ktorej sa plánuje zateplenie fasády, výmena okien a dverí a rekonštrukcia vykurovacieho systému. Ako pre TASR uviedol Peter Šulgan z oddelenia miestneho rozvoja mestského úradu, v rámci prvej etapy projektu už samospráva zrealizovala zateplenie strešného plášťa a vybudovala nový podhľad. Aj v tomto prípade získalo mesto na investičnú akciu dotáciu z envirofondu, náklady vo výške viac ako 86.000 eur spolufinancovalo piatimi percentami.

Zlepšiť štandard hygieny bývania marginalizovanej rómskej komunity v meste by samospráva chcela za pomoci výzvy ministerstva vnútra v rámci projektu "Podpora vyrovnania právnych vzťahov k pozemkom v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít". Na základe schválenia mestskými poslancami sa bude uchádzať o dotácie vo výške 76.000 eur. Ako vyplýva z dôvodovej správy, hlavným cieľom projektu bude usporiadanie vlastníckych a užívacích pomerov k pozemkom, ktoré sa nachádzajú pod osídleniami prvého obvodu na Michalovskej ulici.

Cieľom nového VZN o prevádzkovaní hazardných hier na území mesta je podľa slov primátora Pavla Džurinu zosúladenie jeho znenia s aktuálne platným zákonom. Ako pre TASR spresnil, zmenila sa minimálna vzdialenosť umiestnenia herní od školských zariadení, zariadení sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a pre liečbu nelátkových závislostí a tiež od ubytovní mládeže. Nové VZN tiež rozšírilo počet dní, keď je prevádzkovanie hazardných hier v meste zakázané. Podľa Džurinových slov sa však hazard na rokovanie mestského zastupiteľstva o niekoľko mesiacov opäť vráti, samospráva ho chce na území mesta úplne zakázať.