Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Mesto Sobranice chce odstrániť pamätník deportovaným Židom

Na snímke Sobranskí čvirkoši, ako ich stvárnil Fero Guldan, v Sobranciach 26. februára 2020. EASYFOTO TASR - Jana Ďurašková Foto: TASR

Stavba bola zrealizovaná napriek nesúhlasnému stanovisku vlastníka pozemku, mesta Sobrance, uviedla samospráva.

Sobrance 26. februára (TASR) – Pamätník sobranským deportovaným Židom žiada mesto Sobrance jeho zhotoviteľa zo súčasného miesta odstrániť. Od občianskeho združenia (OZ) Sobranský Čvirkoš tiež vymáha uhradenie pokuty. Predseda OZ Ján Ohorčák tvrdí, že o pokute nevedel a s odstránením pamätníka nesúhlasí.

"Stavba bola zrealizovaná napriek nesúhlasnému stanovisku vlastníka pozemku, mesta Sobrance," uviedla pre TASR samospráva s tým, že stavba bola vykonaná v rozpore s nájomnou zmluvou. Mesto ju s OZ Sobranský Čvirkoš uzatvorilo v auguste 2013 na 30 rokov.

Prvotným dôvodom, prečo malo OZ záujem prenajať si pozemok na Štefánikovej ulici v tesnej blízkosti mosta ponad Sobranecký potok, bolo postavenie pamätníka "sobranským Čvirkošom", ako v minulosti obyvateľov Sobraniec nazývali. Neskôr sa rozhodlo postaviť aj pamätník sobranským deportovaným Židom. Jeho autorom je, rovnako ako v predošlom prípade, Fero Guldan. OZ mieni, že vzhľadom k platnej nájomnej zmluve ďalšie povolenie na stavbu druhého pamätníka nepotrebovalo.

Práve vznik nového pamätníka je podľa samosprávy dôvodom sporu. Vysvetľuje, že zámer na vybudovanie ďalšieho pamätníka prezentovalo OZ v rozpore so skutočnosťou. Pôvodne malo ísť o dva kusy betónových odliatych dverí, "na ktoré sa budú príležitostne osadzovať pamätné tabule významným rodákom, ktorí sa narodili v Sobranciach". Nové dielo však "koncepciou nezapadalo do už zrealizovaného", preto ho mestské zastupiteľstvo neodobrilo. Poukazuje i na skutočnosť, že prezentovaným zámerom OZ pri žiadosti o prenájom pozemku bol vznik oddychovej zóny, "kde sa malo dať posedieť", čo sa nestalo. Mesto tiež tvrdí, že pamätník deportovaným Sobrančanom si zaslúži dôstojnejšie umiestnenie a je pripravené pomôcť s jeho nájdením.

Pokuta 332 eur, ktorú od Ohorčáka samospráva v súvislosti s nelegálnou stavbou žiada a o ktorej sa dozvedel len v polovici februára listom datovaným v roku 2018, ho prekvapila. Pamätník z miesta odstrániť nemieni. "O tom pamätníku sa vie už v Izraeli i na izraelskom veľvyslanectve," dodal s tým, že žiadosti samosprávy nerozumie.

Posledný pamätník, ktorý na prenajatom pozemku OZ Sobranský Čvirkoš odhalil v novembri 2019, pripomína miesta posledného odpočinku utečencov, ktorých prevádzači nechali na našom území napospas. S finančnou podporou Košického samosprávneho kraja tiež združenie v spolupráci s Ferom Guldanom v rámci projektu osadilo na hroby týchto migrantov v siedmich obciach Sobranského okresu náhrobné kamene.