Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Sochu Manneken-Pis v Bruseli opäť oblečú do slovenského kroja

Svetoznámy symbol Bruselu, soška cikajúceho chlapca Manneken Pis, si obliekla aj slovenský ľudový kroj. Foto: TASR/Robert Sermek

Manneken-Pis je bronzová soška cikajúceho chlapčeka zo 17. storočia. Je jedným zo symbolov kultúry Bruselu.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Bratislavský kraj predstaví pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie svoju modernú tvár dynamického regiónu. V spolupráci s Európskou komisiou a Stálym zastúpením SR pri EÚ spoločne nadviažu na oslavy spred 10 rokov a opäť oblečú sochu Manneken-Pis v Bruseli do tradičného slovenského kroja. Akcia sa bude konať 3. mája v belgickej metropole. V rámci slávností sa odprezentujú aj ostatné slovenské regióny.

Manneken-Pis je bronzová soška cikajúceho chlapčeka zo 17. storočia. Je jedným zo symbolov kultúry Bruselu. V rámci početných slávnostných podujatí a tradícií obliekli túto sošku už do vyše 900 rôznych kostýmov. BSK bude mať počas osláv v blízkosti sošky svoj stánok, kde predstaví bratislavský región. „Je to príležitosť, ako môžeme prezentovať našu kultúru, naše tradície a predstaviť atraktívne miesta v bratislavskej župe,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo. Návštevníci môžu na akcii ochutnať malokarpatské vína či tradičné bratislavské rožky. BSK ponúkne aj sprievodný kultúrny program - predstavia sa choduliari oblečení v kostýmoch znázorňujúcich symboly Bratislavy, k atrakcii bude patriť živá socha Čumila a pripravený je aj hudobný program.



Ako doplnila hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová, pri príležitosti 10. výročia vstupu SR do Európskej únie založila Kancelária BSK v Bruseli spolu so zastúpením hlavného mesta Prahy pri EÚ tradíciu spoločných československých diskusných večerov v Bruseli pod názvom Československé rozhovory k veci a nad vecou. Podujatie je určené pre slovenskú a českú komunitu žijúcu v EÚ.