Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Sochu Astronaut na Hečkovej ulici v Rači obnovili

Socha Astronaut na Hečkovej ulici na sídlisku Experimentálka v bratislavskej Rači, 13. januára 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Autor sochu vyhotovil v rokoch 1963 - 1966, keď sa budovalo sídlisko Experimentálka, postavené za pomoci nových stavebných technológií.

Bratislava 4. januára (TASR) - Socha Astronaut na Hečkovej ulici na sídlisku Experimentálka v bratislavskej Rači prešla renováciou. Stalo sa tak koncom minulého roka. Mestská časť obnovou vzdala hold autorovi sochy - významnému slovenskému sochárovi Alexandrovi Trizuljakovi. V roku 2021 uplynulo sté výročie od jeho narodenia.

"Socha mala zhrdzavený pilier, stekajúca hrdza znečisťovala parkovisko pred bytovým domom a postavu astronauta bolo treba mierne vyčistiť. Po konzultácii s autormi dedičských práv, pánmi Trizuljakovcami, bola oprava sochy zadaná odborníkovi v renováciách sôch," spresnila račianska samospráva na svojom webe. Pilier sochy bol vyčistený a natretý čiernym náterom, ako to bolo pôvodne, a vyčistená bola aj postava astronauta.

Socha Astronaut na Hečkovej ulici na sídlisku Experimentálka v bratislavskej Rači, 13. januára 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský


Trizuljak sochu vyhotovil v rokoch 1963 - 1966, keď sa budovalo sídlisko Experimentálka, postavené za pomoci nových stavebných technológií. "Autor touto plastikou reflektuje búrlivú dobu 60. rokov 20. storočia, rokov intenzívneho kozmického výskumu, ale aj studenej vojny," spresnila mestská časť s tým, že vzopäté telo človeka symbolizuje túžbu človeka po poznaní, ale aj po slobode.

Tento významný slovenský sochár vytvoril aj sochy ako Víťazný vojak na Slavíne, Milenci na Dulovom námestí či Tri Svätoplukove prúty pri diaľnici Brno – Bratislava.