Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Sochu Madony prinavrátili na priečelie historickej budovy Lesov SR

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) vo štvrtok v Banskej Bystrici uviedol do funkcie nového generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Jána Marhefku. Foto: TASR -Lukáš Mužla

Osadenie Madony je výrazom úcty lesníkov k histórii, k jej pozitívnym odkazom a príspevkom k ochrane kultúrneho i prírodného dedičstva na Slovensku.

Banská Bystrica 20. septembra (TASR) - Na svoje pôvodné miesto sa v utorok vrátilo umelecké dielo, socha Madony, ktorá z priečelia historickej budovy Lesov SR v Banskej Bystrici zmizla v 50. alebo 60. rokoch 20. storočia, keď tam sídlil Krajský výbor Komunistickej strany Slovenska. TASR o tom informovala vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová.

Osadenie Madony je výrazom úcty lesníkov k histórii, k jej pozitívnym odkazom a príspevkom k ochrane kultúrneho i prírodného dedičstva na Slovensku. Do priečelia budovy, ktorá je kultúrnou pamiatkou, osadili novú sochu vyhotovenú podľa návrhu G. Waldera. Pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici ju z pieskovca zhotovil akademický sochár Peter Gáspár a kamenár Branislav Moskáľ. Akt slávnostného odhalenia bol spojený s cirkevným požehnaním.

"Dnes sme splatili historický dlh a na pôvodné miesto vraciame sochu, ktorá neodmysliteľne patrí k našej výnimočnej historickej budove. Verím, že socha Madony sa zaradí k početným pozoruhodnostiam banskobystrického námestia a bude lahodiť oku domácich i zahraničných návštevníkov," reagoval generálny riaditeľ Lesov SR Ján Marhefka.

Objekt sídla lesníkov patrí k architektonickým klenotom Námestia SNP. Bol postavený v roku 1914 až 1916 na mieste asanovaného Kammerhofu ako Uhorské kráľovské lesné riaditeľstvo. Stal sa symbolom úspešného etablovania sa lesníctva na samostatné hospodárske odvetvie.