Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Sochu rozprávkara Andersena odhalili v Bratislave pred desiatimi rokmi

Na snímke socha H. Ch. Andersena. Foto: TASR/Michal Svítok

Svetoznámy rozprávkar navštívil Bratislavu v roku 1841.

Bratislava 2. júna (TASR) - V Bratislave na Hviezdoslavovom námestí odhalili pred desiatimi rokmi sochu svetoznámeho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Udalosť sa odohrala 2. júna 2006. Tvorca sochy akademický sochár Tibor Bartfay ju vytvoril ako dar deťom bez nároku na honorár. Osadenie sochy bolo výsledkom iniciatívy Občianskeho združenia (OZ) Hansa Christiana Andersena a Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana.

Svetoznámy rozprávkar navštívil Bratislavu v roku 1841. Keď sa krátko prechádzal týmto mestom, do svojho cestovateľského zápisníka si zapísal: Bratislava je krásne mesto, plné pekných dievčat a dobrého vína. Určite ho vtedy nenapadlo, že raz v meste pri Dunaji bude jeho socha ozdobou a kultúrnou pamiatkou. Traduje sa, že k napísaniu známej rozprávky Dievčatko so zápalkami inšpirovala Andersena práve Bratislava. Počas prechádzky po meste si vraj všimol malé dievčatko predávajúce na ulici zápalky.

Socha predstavuje spisovateľa v nadživotnej veľkosti s cylindrom v ruke, pôvodne obklopeného niektorými známymi rozprávkovými postavičkami. Bronzová socha je patinovaná a v jej okolí sú v dlažbe uložené rôznofarebné kamene predstavujúce lupene kvetov. Dielo stálo štyri milióny slovenských korún, peniaze venovali z veľkej časti súkromní sponzori.

Na tabuli vedľa sochy je vyrytá veta z Andersenovho denníka: "Hádam si raz spomeniete na cudzinca, ktorý navštívil vaše mesto".

Žiaľ, pamiatka na svetoznámeho rozprávkara neušla pozornosti vandalov. Už 1. septembra 2006 bratislavská Mestská polícia oznámila, že bronzovú sochu Hansa Christiana Andersena v nočných hodinách poškodili. Neznámy páchateľ z podstavca sochy odlomil jednu z Andersenových rozprávkových postavičiek - škaredé káčatko. Vzniknutú škodu odhadli na stotisíc korún. Polícia ihneď prehľadala širšie okolie sochy, ale zmiznutú časť nenašla. Bronzové káčatko skončilo pravdepodobne v zberných surovinách.

Sochu svetoznámeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena z dielne akademického sochára Tibora Bartfaya majú od decembra 2007 aj v koncertnej sieni Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Albrechta na Topoľčianskej ulici v bratislavskej Petržalke. Ide o pôvodný návrh sochy, ktorej finálna vyše trojmetrová podoba je umiestnená na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Autor ju škole daroval, keď ZUŠ pripravila charitatívny projekt (divadelno-hudobné pásmo s vlastnými výtvarnými dekoráciami na motívy Andersenových rozprávok) aj v spolupráci so zdravotne postihnutými deťmi.