Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Sčítanie: V Trnavskom kraji žije 15,8 percenta ľudí s VŠ diplomom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

V Trnavskom kraji poskytuje vysokoškolské vzdelanie Trnavská univerzita, Univerzita sv. Cyrila a Metoda, tiež Materiálovotechnologická fakulta Slovenskej technickej univerzity.

Trnava 26. mája (TASR) - Podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí v Trnavskom kraji je podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 na úrovni 15,8 %. Ako uviedla hovorkyňa SODB Jasmína Stauder, je to tretia najnižšia pozícia v porovnaní s ostatnými krajmi, na konci rebríčka sú ešte Prešovský a Banskobystrický kraj.

"V absolútnych počtoch ide o 89.520 absolventov vysokoškolského štúdia, čo je najmenej spomedzi všetkých krajov Slovenska," uviedla. Vysokoškolsky vzdelaní obyvatelia žijúci v Trnavskom kraji, ktorý je najmenším v rámci SR, tvoria iba 8,9 % zo všetkých vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov na Slovensku. Iba dva okresy presiahli celoslovenský priemer, ktorý je vo výške 18,4 %. Ide o okresy Trnava (20,5 %) a Piešťany (19 %). Najnižší podiel vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov v rámci Trnavského kraja žije v okrese Senica - 12,9 %.

Lídrom je Bratislavský kraj s 31,7 % vysokoškolsky vzdelaných, na druhom mieste v tomto porovnaní skončil Žilinský kraj (17,6 %), pred Trnavským sú ešte aj Košický (16,7 %), Trenčiansky (16,7 %) a Nitriansky kraj (16,05 %).

V Trnavskom kraji poskytuje vysokoškolské vzdelanie Trnavská univerzita, Univerzita sv. Cyrila a Metoda, tiež Materiálovotechnologická fakulta Slovenskej technickej univerzity, všetky so sídlom v Trnave. V Sládkovičove má sídlo súkromná Vysoká škola Danubius.