Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Sokolom myšiarom sa v búdkach na stožiaroch darí

Na snímke sokol myšiar 31. mája 2018, archívne foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Lokalita pre ich inštaláciu bola zvolená pre vysoký výskyt hraboša poľného, ktorý je obľúbenou korisťou viacerých dravcov a sov.

Siladice 4. júna (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia zamestnanci Západoslovenskej distribučnej spolu s ornitológmi pri obci Siladice v okrese Hlohovec skontrolovali a okrúžkovali mláďatá sokola myšiara, ktoré sa vyliahli v búdkach na dvadsiatke stožiarov elektrického vedenia. Lokalita pre ich inštaláciu bola zvolená pre vysoký výskyt hraboša poľného, ktorý je obľúbenou korisťou viacerých dravcov a sov. Informoval o tom Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

"Situáciu s vysokým stavom populácie hraboša vnímajú poľnohospodári kriticky a je potrebné ju efektívne riešiť. Existujú environmentálne vhodnejšie a finančne menej náročné metódy ako chemické prípravky, založené na prevencii vysokej početnosti škodcov. Jednou z nich je podpora hniezdenia vybraných druhov dravcov a sov. Ide o prirodzených predátorov, ktorí si nestavajú vlastné hniezda, v prírode využívajú stavby iných druhov," uviedol Slobodník. Sova myšiarka ušatá má napríklad počas roka spotrebu priemerne dva hraboše denne. Jeden hraboš je schopný zlikvidovať až 2 kilogramy obilia, jediná sova tak môže zachrániť až 1,5 tony obilia ročne.

Na snímke inštalácia búdok pre sokoly myšiare na elektrické stožiare vysokého napätia pri obci Siladice 6. marca 2019, archívne foto.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

"S ornitológmi sme sa v rámci pilotného projektu v roku 2019 dohodli na inštalovaní 20 búdok na stožiare. Vzhľadom na jeho úspech sme v tomto roku nainštalovali ďalších 20 pri Veľkých Kostoľanoch v okrese Piešťany. Ornitológovia vybrali lokalitu, určili parametre búdok a navrhli rozmiestnenie. My sme zabezpečili výrobu búdok a ich inštaláciu na stožiare 110 kV vedení v našej správe, pretože z hľadiska bezpečnosti môžu takéto práce vykonávať len naši zamestnanci, ktorí prešli špecializovaným výcvikom," informovala hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej Michaela Dobošová.

Projekt dostal podtitul Hej sokoly a prebieha v rámci dlhodobej spolupráce pod programom 3DodZSE – Dávame Domov Dravcom. Úspech na seba nenechal dlho čakať – väčšinu búdok pri Siladiciach obsadil sokol myšiar ešte v roku inštalácie a tento rok už využíva všetky poskytnuté búdky. "Okrem búdok sú v rámci 3DodZSE dravce i sovy podporované tzv. barličkami, drevenými konštrukciami v tvare T, rozmiestnenými priamo na poliach s výskytom hraboša. Poskytujú vtáctvu dobré dosadnutie, rozhľad nad poľom a vhodný východiskový bod pre lov hrabošov. Účinnosť uvedených opatrení monitorujeme v spolupráci s Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre, výsledky budú známe po niekoľkých sezónach," doplnil Slobodník.