Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Sokolovi kobcovitému sa darí, ochranári spočítali 20 párov a 46 mláďat

Na snímke sokol kobcovitý. Foto: TASR

Ako pripomenula, zvyšovaniu populácie najpestrejšie sfarbeného dravca na Slovensku prispieva dostatok potravy, priaznivé počasie, ale tiež opatrenia štátnych ochranárov a občianskych aktivistov.

Banská Bystrica 8. októbra (TASR) – Vzácnemu sokolovi kobcovitému sa na Slovensku darí. Ak pred dekádou u nás nehniezdil jediný pár, počas uplynulého leta ochranári napočítali 20 párov a 46 mláďat. Ide tak o tretiu najúspešnejšiu sezónu za takmer 20 rokov monitoringu. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v Banskej Bystrici Kristína Bocková.

Ako pripomenula, zvyšovaniu populácie najpestrejšie sfarbeného dravca na Slovensku prispieva dostatok potravy, priaznivé počasie, ale tiež opatrenia štátnych ochranárov a občianskych aktivistov. Zlepšiť podmienky hniezdnej populácie má pomôcť aj nedávno schválený Program záchrany sokola kobcovitého na obdobie rokov 2024 až 2028.

"Kľúčovým aspektom ochrany bude zabezpečenie a udržanie vhodných topických a trofických podmienok na hniezdiskách pre podporu kontinuity hniezdenia. Veríme, že realizáciou opatrení sa nám podarí zachovať hniezdnu populáciu tohto dravčieho fešáka a zachovať ho ako klenot a súčasť autochtónnej fauny Slovenska," vysvetlila zoologička ŠOP Andrea Lešová.

Dlhodobo jediným a tradičným hniezdiskom sokola u nás bolo Chránené vtáčie územie Sysľovské polia, kde ochranári najnovšie napočítali 18 párov. V tomto roku na zoznam pribudla ďalšia lokalita Chránené vtáčie územie Úľanská mokraď pri Trnave, kde zaznamenali dva páry sokola.

"Na pozitívnom výsledku monitoringu sa prejavilo priaznivé počasie a dostatok potravy, najmä hrabošov a rôzneho hmyzu počas celej sezóny. Sokoly tak mohli bez väčších problémov vychovať svoje potomstvo," doplnil Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Stabilizovať populáciu sokola pomáhajú tiež opatrenia, ktoré sa realizujú v rámci medzinárodného projektu Life Steppe On Border – Zabezpečenie dlhodobej ochrany dropa veľkého a sokola kobcovitého v pohraničí Slovenska a Maďarska. Realizácia opatrení je v rámci programu Life finančne podporená Európskou úniou.