Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V obci Soľ odhalili pamätnú tabuľu dobrovoľníkom z roku 1849

Na archívnej snímke predseda Matice slovenskej Marián Gešper. Foto: TASR/Milan Kapusta

Odhalenie tabule pri príležitosti Roku odkazu štúrovcov iniciovala Matica slovenská v spolupráci s obcou Soľ.

Soľ 29. mája (TASR) – Pamätnú tabuľu slovenským dobrovoľníkom z rokov 1848 až 1849 v nedeľu slávnostne odhalili v obci Soľ v okrese Vranov nad Topľou. Pripomína pôsobenie dobrovoľníkov počas druhej zimnej výpravy, ktorí pod vedením kapitána Karola Bórika vstúpili do tejto obce 5. apríla 1849. Odhalenie tabule pri príležitosti Roku odkazu štúrovcov iniciovala Matica slovenská v spolupráci s obcou Soľ.

"Soľ a Vranov boli najvýchodnejšie slovenské obce, ktoré dosiahli hurbanovci v revolučných rokoch 1848 až 1849 v boji za národné a sociálne práva, ktorým položili základ modernej slovenskej spoločnosti," informoval TASR predseda Matice slovenskej Marián Gešper. "Chceme poukázať na to, že procesy obrodenia Slovákov, ale aj pôsobenie štúrovskej generácie a následne hurbanovcov v tom revolučnom roku boli aktívne nielen na strednom alebo západnom Slovensku, ale aj na východnom Slovensku, dokonca až na Zemplíne," skonštatoval.

Tabuľa je umiestnená na pilieri pri obecnom úrade spolu s ďalšími pamätnými tabuľami pripomínajúcimi oslobodenie obce v januári 1945 alebo miestne pôsobenie evanjelického farára a humanistického básnika Jakuba Jakobeusa v 17. storočí.