Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

ŠOP reaguje na útok medvedice na bežca pri Valci

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Medvedica útočila približne 900 metrov od vrchnej stanice lanovky a päť kilometrov od intravilánu.

Valča 13. októbra (TASR) – Na bežca v lokalite Javorina pri Valči v okrese Martin zaútočila v stredu medvedica v lesnom prostredí s prirodzeným výskytom medveďa hnedého. K útoku došlo pravdepodobne v dôsledku prekvapenia vodiacej medvedice a jej prirodzenej snahy o obranu medvieďat. Odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR o tom informoval po štvrtkovej obhliadke lokality Zásahovým tímom pre medveďa hnedého ŠOP SR so zoologičkou Správy Národného parku Veľká Fatra a miestnym poľovným hospodárom.

Medvedica útočila približne 900 metrov od vrchnej stanice lanovky a päť kilometrov od intravilánu. Mužovi spôsobila vážne zranenia tváre a tržné poranenia horných a dolných končatín, doplnil odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Martin Kataríny Kapustovej je muž hospitalizovaný na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny UNM. "V noci podstúpil náročnú niekoľkohodinovú operáciu, na ktorej mu hryzné a tržné poranenia ošetroval multiodborový tím špecialistov. Nateraz je v stabilizovanom stave, pri vedomí, komunikuje so zdravotníkmi. Utrpel mnohopočetné poranenia, ktorých liečba si vyžiada dlhší čas," priblížila.

ŠOP SR pripomenula, že práve stret osamotenej osoby s vodiacou medvedicou patrí medzi najčastejšie príčinu útoku medveďa na človeka. "Obhliadka lokality potvrdila zníženú prehľadnosť terénu s výskytom mladého bučinového lesa. Zásahový tím v tejto oblasti neevidoval žiadne hlásenia o výskyte problémových medveďov," uviedol odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

Zásahový tím pre medveďa hnedého oblasť útoku monitoruje. "Naďalej platí výzva, aby občania pri zaregistrovaní medveďov blízko ľudských obydlí túto situáciu ohlásili na linky tiesňového volania 158, 112, 159 alebo na Zásahový tím ŠOP SR +421 903 201 879. Podrobné informácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom sú dostupné na webe zásahového tímu pre medveďa hnedého http://zasahovytim.sopsr.sk/," dodal odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.