Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

SOŠ Pruské môže udeľovať osvedčenia aj mimo formálneho vzdelávania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

SOŠ Pruské je jediná poľnohospodárska škola v Trenčianskom samosprávnom kraji, získala dve akreditácie.

Pruské 27. februára (TASR) – Stredná odborná škola (SOŠ) Pruské v Ilavskom okrese získala akreditácie na udeľovanie osvedčení pre niektoré kvalifikácie aj mimo systému formálneho školského vzdelávania. Informovala o tom riaditeľka školy Janka Fedorová.

Škola sa uchádzala o získanie autorizácie inštitúcie v národnom projekte, ktorý vypísal Štátny inštitút odborného vzdelávania v Bratislave v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Projekt má významnú úlohu v celoživotnom vzdelávaní. Záujemcovia si môžu dať overiť svoje vedomosti, zručnosti a kompetencie získané v rámci neformálneho vzdelávania v rôznych kurzoch a neinštitucionálnym vzdelávaním, ktoré je prirodzenou súčasťou každodenného života.

"Na získanie kvalifikácie nie je nutné opätovne študovať na škole. Uchádzač o získanie kvalifikácie po prihlásení sa na overenie predloží a preukáže svoje doteraz nadobudnuté schopnosti počas svojho života, a to či už praxou alebo samoštúdiom. Po úspešnom absolvovaní skúšky získa osvedčenie o nadobudnutí kvalifikácie. Tento dokument je rovnocenný s dokladom o absolvovaní riadneho školského vzdelávania a je akceptovaný na trhu práce. Overená kvalifikácia im výrazne uľahčí uplatnenie na trhu práce," priblížila riaditeľka školy.

SOŠ Pruské je jediná poľnohospodárska škola v Trenčianskom samosprávnom kraji, získala dve akreditácie. Jedna je v sektore národného hospodárstva (poľnohospodárstvo, veterinárstvo, rybolov, a na kvalifikácie ovocinár, včelár, pomocný pracovník v rastlinnej výrobe, pomocný pracovník v sadovníctve a záhradníctve, pestovateľ poľných plodín a zeleniny, chovateľ ošípaných, hydiny, dojič kráv, oviec a kôz, inseminátor, dezinsektor, a chovateľ hovädzieho dobytka, oviec a kôz). V sektore potravinárstvo sú to dve kvalifikácie - pekár a cukrár.