Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na škole v Bátovciach sneženie spôsobilo pád stropu

V jednej z tried Základnej školy v obci Bátovce, okres Levice spadol strop v skorých ranných hodinách 1. decembra 2017. ZŠ sa už tri mesiace borí s problematickým stavom strechy školy, keďže ju ešte v mesiaci júl tohto roka poškodila silná búrka. Foto: TASR-Andrej Budai

V stredu 29. novembra nasnežilo, čo spôsobilo, že situácia so strechou školy sa odvtedy mimoriadne zhoršila, čo vyústilo do spadnutia stropu v jednej z tried.

Bátovce 1. decembra (TASR) - V skorých ranných hodinách v piatok v jednej z tried Základnej školy (ZŠ) v obci Bátovce v okrese Levice spadol strop. Ako TASR informoval starosta obce Peter Burčo, ZŠ sa už tri mesiace borí s problematickým stavom strechy školy, keďže ju ešte v mesiaci júl tohto roka poškodila silná búrka.

Silný vietor poškodil krytinu strechy ZŠ, následkom čoho začalo na niektorých miestach zatekať. "Čím viac v posledných dňoch prší a padá mokrý sneh, tým viac zateká. Obec v súčasnosti nemá voľné finančné prostriedky na riešenie vzniknutej situácie, nakoľko sme tento rok z vlastných zdrojov investovali do plynofikácie ZŠ. Tento projekt nás vyšiel na 70.000 eur. Okrem toho sme tento rok rekonštruovali aj jedáleň ZŠ v približnej sume 2500 eur, ďalej sa v škole realizovali drobné opravy," povedal Burčo.

V jednej z tried Základnej školy v obci Bátovce, okres Levice spadol strop v skorých ranných hodinách 1. decembra 2017. ZŠ sa už tri mesiace borí s problematickým stavom strechy školy, keďže ju ešte v mesiaci júl tohto roka poškodila silná búrka.
Foto: TASR-Andrej Budai


Ešte v septembri tohto roka sa obec obrátila na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR ohľadom dotácie na odstránenie vzniknutého havarijného stavu strechy na budove ZŠ. "Bohužiaľ, nedošla nám žiadna odpoveď, ani pozitívna, ani negatívna. Preto sme túto žiadosť približne pred dvoma týždňami dodatočne urgovali s tým, že sa situácia zhoršila a je vážna. Pripomenuli sme, že sa bojíme o narušenie statiky strechy a že môže spadnúť strop, keďže sa blíži zima a očakáva sa sneženie. Až po týchto urgenciách nám prišla odpoveď v tom slova zmysle, že našu urgenciu zaregistrovali. Nič iné sme sa však nedozvedeli," dodal starosta obce.

V stredu 29. novembra však nasnežilo, situácia so strechou školy sa odvtedy mimoriadne zhoršila, čo vyústilo do spadnutia stropu v jednej z tried. "Triedy, v ktorých zatekalo najviac, sme preventívne vyprázdnili, aby do nich deti nechodili a nestal sa úraz. Deti sa učia v náhradných priestoroch školy či v jedálni. Stále čakáme na odpoveď z MŠVVaŠ SR, či peniaze na riešenie situácie budú, alebo nebudú schválené," uviedol Burčo.

Podľa komunikačného odboru MŠVVaŠ SR, ktoré TASR oslovila v súvislosti so vzniknutou situáciou, ministerka školstva Martina Lubyová je informovaná o havarijnom stave budovy ZŠ v obci Bátovce a súhlasila s uvoľnením finančných prostriedkov na jeho odstránenie. "Súhlas s poskytnutím financií ministerka podpíše ihneď po návrate z Bruselu, kde sa v súčasnosti nachádza na zasadnutí Rady ministrov, nakoľko si to akútnosť situácie vyžaduje. Peniaze budú prevedené zriaďovateľovi prostredníctvom ministerstva vnútra. I keď štát nemá zriaďovateľskú pôsobnosť voči tejto škole, považujeme za vhodné, aby sme jej v takomto vážnom prípade pomohli," informoval komunikačný úrad MŠVVaŠ SR.