Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Do obce s baníckou minulosťou sa sťahujú mladé rodiny

robí atraktívnou aj to, že je dejiskom mnohých športových či kultúrnych akcií alebo podujatí zameraných na propagáciu baníctva. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Španiu Dolinu robí atraktívnou aj to, že je dejiskom mnohých športových či kultúrnych akcií alebo podujatí zameraných na propagáciu baníctva.

Špania Dolina 26. januára (TASR) - Horami obklopená koncová obec Špania Dolina neďaleko Banskej Bystrice stále "dýcha baníckou históriou". Podľa slov jej starostu Mariána Slobodníka "ale cítiť omladenie dediny a nového ducha, ktorého priniesli noví ľudia".

"Sťahujú sa sem najmä mladé rodiny," konštatoval. V súčasnosti má Špania Dolina asi 200 stálych obyvateľov a niekoľko desiatok príležitostných, zväčša chalupárov. Kedysi tu však žilo približne 2000, hovorí sa, že aj 3000 ľudí. Vláda SR vyhlásila obec za pamiatkovú rezerváciu.

"Trend je taký, že je pomalý nárast obyvateľstva. Vracajú sa najmä mladé rodiny z miest. A ten trend, dúfajme, bude pokračovať," povedal Slobodník. Pred asi 20 rokmi mala totiž obec len cez 100 obyvateľov. Podľa jeho slov je nárast spôsobený hlavne tým, že oceňujú prostredie a únik z mestského zhonu. "Sú aj také prípady, že napríklad starí rodičia umreli, ostal opustený dom a mladí, keďže nie je pomerne dobrá situácia s bytmi, jednoducho sa nasťahovali." Obec je blízko krajského mesta, turistických centier, lyžiarskych stredísk. "Rovno nad dedinou máme lyžiarske a rekreačné stredisko Šachtičky." Aj na atraktívnej polohe sa snažia podľa starostu stavať budúcnosť obce.

Jej dominantou je kostol. Ohuruje tým, že je postavený v strmom svahu a podľa starostu sa oplatí vidieť vnútro. "Je tam napríklad historický organ majstra Podkonického z 18. storočia, ktorý bol zreštaurovaný a v spojení s akustikou kostola vydáva úžasný zvuk." Ku kostolu vedie kryté schodište z námestia a tvorí ho 161 dubových schodov.

Územie obce je v ochrannom pásme II. stupňa. Špania Dolina má nadmorskú výšku 720 metrov a rozlohu 1200 hektárov. "Ale intravilán je vcelku malý, pretože všade dookola sú už len hory," podotkol Slobodník. Aj zachované alebo polorozpadnuté staré banské diela dotvárajú jej charakter a vytvárajú zvláštnu atmosféru, pre ktorú sa tam ľudia vracajú. Dedina má vybudovaný aj športový areál. V roku 2010 v obci otvorili pamätnú izbu významného rodáka, jazykovedca Jozefa Mistríka, ktorý v miestnej škole istý čas aj učil. Možno tu vidieť jeho písací stroj, predmety aj niektoré jeho diela. Pamätnú izbu plánujú oživiť o audiovizuálny kútik.

Dedinu robí atraktívnou aj to, že je dejiskom mnohých športových či kultúrnych akcií alebo podujatí zameraných na propagáciu baníctva. "Je tu množstvo aktívnych obetavých ľudí, ochotných venovať svoj voľný čas, aby niečo urobili," pokračoval Slobodník. Medzinárodné maliarske a sochárske sympózium sa tu vlani konalo 10. raz. "Keď sa pýtame umelcov: Čo vás ťahá na Španiu Dolinu, takú malú dedinku, však už ste tu všetko namaľovali, videli?, vravia: Vždy tu nájdeme niečo nové," priblížil starosta. Býva tu aj divadelný festival ŠpanDiv.

Špaňodolinská samospráva pripravuje nový územný plán (ÚP). Špania Dolina má tiež schválený ÚP na sedačkovú lanovku, ktorá by viedla z obce do lyžiarskeho strediska. "Sedačka sa zrealizuje, keď bude investor," podotkol Slobodník.