Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Spišiaci sa zapoja do akcie Naše mesto, pomáhať budú aj v Tatrách

Už druhýkrát sa do projektu zapojí aj mesto Spišská Nová Ves. Nadácia Pontis chce prekonať minuloročný rekord a zaangažovať aspoň 5000 dobrovoľníkov.

Spišská Nová Ves 4. júna (TASR) - Stovky dobrovoľníkov budú pomáhať v 11 slovenských mestách v rámci akcie Naše mesto, ktorá sa uskutoční o dva týždne. Už druhýkrát sa do projektu zapojí aj mesto Spišská Nová Ves. Nadácia Pontis chce prekonať minuloročný rekord a zaangažovať aspoň 5000 dobrovoľníkov. Dobrovoľníci zo Spiša budú pomáhať aj v Tatrách.

"Aj tento rok budú dobrovoľníci pomáhať pri najrôznejších aktivitách. Jednou z nich je aj skrášľovanie areálu Zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi i maľovanie plota spolu s klientmi Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím," vysvetľuje Monika Smolová z Nadácie Pontis, ktorá toto podujatie koordinuje spolu so skupinou firiem Engage. Dobrovoľníkov zo Spišskej Novej Vsi však čakajú aj nové aktivity v Tatrách. "V spolupráci s Tatranským okrášľovacím spolkom budú v sobotu (16.6.) čistiť chodník na trase Hrebienok – Sliezsky dom. Zo Spišskej ich odvezie elektrobus a na Hrebienok vyvezie lanovka," priblížila Smolová. Skrášľovať sa bude aj intravilán Tatranskej Lomnice, kde na jeseň plánujú vysadiť Limbový hájik.

Okrem Spišskej Novej Vsi sa k projektu Naše Mesto pridáva ďalších 10 miest, a to Bratislava, Trenčín, Hlohovec, Galanta, Sereď, Šaľa, Partizánske, Košice, Liptovský Hrádok a Žilina. Dobrovoľníci budú odstraňovať skládky, maľovať ploty, skrášľovať záhrady, čistiť cyklotrasy a parky, ale tiež zachraňovať hradné zrúcaniny, či viesť odborné workshopy a tréningy s ľuďmi neziskoviek. Nadácia Pontis v Európskom roku aktívneho starnutia nezabudla ani na seniorov. Dobrovoľníci sa budú venovať aj im, a to pri spoločných výletoch a opekaní. Novou aktivitou je aj dobrovoľnícka pomoc počas letného hudobného festivalu Bažant Pohoda, dobrovoľníci z firiem sa môžu ešte stále prihlásiť.

Podujatie Naše Mesto sa bude konať 15. a 16. júna. Nadácia Pontis sa inšpirovala podobnou akciou v New Yorku, do ktorej sa každoročne zapája 6000 dobrovoľníkov. Aktivity dobrovoľníkov sú tento rok zamerané aj na vzdelávanie a rozvoj zručností neziskových organizácií, napríklad na prácu s médiami, marketing, komunikáciu na Facebooku a rozvoj počítačových zručností.