Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci vysadili v mestských lesoch Spišskej Belej 1000 sadeníc

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Spoločnosť Lesy mesta Spišská Belá v spolupráci s radnicou neorganizovali v tomto roku tradičné jarné podujatie Zasaď si svoj strom v štandardnom režime z dôvodu rešpektovania hygienických opatrení.

Spišská Belá 27. júla (TASR) – Dobrovoľníci zo Spišskej Belej vysadili v lokalite Čierny potok vyše tisíc sadeníc buka. Informovala o tom Paula Grivalská z tamojšieho mestského úradu.

Spoločnosť Lesy mesta Spišská Belá v spolupráci s radnicou neorganizovali v tomto roku tradičné jarné podujatie Zasaď si svoj strom v štandardnom režime z dôvodu rešpektovania hygienických opatrení. Piaty ročník podujatia v podobe dobrovoľného sadenia stromčekov sa napriek tomu podarilo zrealizovať.

„Občania nášho mesta s vôľou stráviť zmysluplný čas v prírodnom prostredí mali možnosť sa organizátorovi hlásiť od polovice apríla do polovice júna. Na výzvu zareagovalo celkovo 23 obyvateľov mesta Spišská Belá, z toho päť detí. Týmto dobrovoľníkom sa podarilo zasadiť spolu až 1200 sadeníc buka v lokalite Čierny potok,“ konkretizovala Grivalská.

Ako ďalej priblížila, zamestnanci mestských lesov okrem toho počas jari obnovili kalamitami zničené územie na ploche 33,5 hektára. Zalesňovalo sa predovšetkým sadenicami buka (74.200 kusov), jedle (31.200 kusov) a smrekovca (19.300 kusov). Vysádzali sa tiež dreviny, ako smrek (10.800 kusov), jelša (10.000 kusov), borovica (5900 kusov), brest (1900 kusov) a breza (1000 kusov). „Týmto drevinovým zložením lesníci menia monokultúrne smrekové porasty na stabilnejšie zmiešané lesy s významným podielom listnatých stromov. Vysadených bolo spolu 154.300 kusov stromčekov,“ dodala Grivalská.