Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Fasádu jedného meštianskeho domu v Spišskej Belej sa podarilo obnoviť

Ilustračné foto. Foto: TASR- Erika Ďurčová

V meštianskom dome sa v súčasnosti nachádza Múzeum Dr. Michala Greisigera a mestská knižnica.

Spišská Belá 10. januára (TASR) - Fasádu jedného z meštianskych domov na Hviezdoslavovej ulici v Spišskej Belej, okres Kežmarok, sa podarilo ešte v závere roka opraviť vďaka dotácii z programu Obnovme si svoj dom. Katarína Hradická z tamojšieho mestského úradu informovala, že mesto získalo nenávratný príspevok vo výške 10.000 eur. V obnove historického objektu chce radnica pokračovať aj v tomto roku.

Celkové náklady sa vyšplhali na takmer 22.000 eur, zvyšok prostriedkov financovala samospráva zo svojho rozpočtu. "Zámerom projektu bola obnova hlavnej neorenesančnej severnej fasády meštianskeho domu na Hviezdoslavovej ulici číslo 21 umelecko-remeselným spôsobom. Cieľom bolo zachovať a doplniť poškodenú profiláciu architektonických prvkov a detailov fasády v súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu," ozrejmila Hradická.

V meštianskom dome sa v súčasnosti nachádza Múzeum Dr. Michala Greisigera a mestská knižnica. Prínosom obnovy národnej kultúrnej pamiatky je podľa radnice zachovanie historického a architektonického výrazu pamiatky či stavebných a remeselných konštrukcií aj pre budúce generácie. Zároveň sa zatraktívni existujúca mestská pamiatková zóna.

"V obnove kultúrnej pamiatky chceme pokračovať, podali sme žiadosť o dotáciu v rámci výzvy Ministerstva kultúry SR z programu Obnovme si svoj dom na rok 2022. Prostriedky chceme využiť na rekonštrukciu dvorovej, južnej fasády meštianskeho domu," uzatvára Hradická.