Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Spiššké Podhradie získalo dotáciu na vodozádržné opatrenia v ZŠ

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Výška nenávratného finančného príspevku je pritom viac ako 132.000 eur, celkové náklady sú na úrovni takmer 140.000 eur.

Spišské Podhradie 7. júna (TASR) - V Spišskom Podhradí vybudujú vodozádržné opatrenia, mesto získalo na projekt financie z európskych fondov. Informoval o tom primátor Michal Kapusta s tým, že vďaka dotácii vybudujú podzemné nádrže na záchyt dažďových vôd zo strechy budovy Základnej školy na Školskej ulici.

"Zadržaná voda sa bude následne používať na polievanie stromov, kríkov a trávnikov v školskom areáli," uviedol primátor. Výška nenávratného finančného príspevku je pritom viac ako 132.000 eur, celkové náklady sú na úrovni takmer 140.000 eur. Vybudujú štyri podzemné nádrže s celkovou kapacitou 26.000 litrov vody.

Kapusta dodal, že s realizáciou by chceli začať v lete a práce potrvajú odhadom približne tri mesiace. Mesto už má vybratého zhotoviteľa prác, s ktorým onedlho podpíše zmluvu o dielo, zároveň má platné aj stavebné povolenie.

Vodozádržné opatrenia súvisia s projektom komplexnej rekonštrukcie budovy školy, vďaka ktorej by sa mali znížiť jej prevádzkové náklady o 40 percent. Aj na tento projekt získalo mesto zdroje z európskych fondov. Na zateplenie obvodového plášťa a strechy, novú izoláciu, rekuperáciu v školskej jedálni, výmenu svietidiel a okien pôjde podľa primátora celkovo 850.000 eur. Nenávratný finančný príspevok z operačného programu Kvalita životného prostredia je v tomto prípade na úrovni 790.000 eur. Celý projekt musí byť stavebne aj administratívne ukončený do konca roka.