Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Spoločnosť Samsung podporí záchranu neogotického kaštieľa

Neogotický kaštieľ v Galante Foto: TASR/Ladislav Vallach

Galantský Samsung Electronics Slovakia, s. r. o., poskytne mestu 50.000 eur na rekonštrukciu nádvoria neogotického kaštieľa a 10.000 eur na obstaranie prístroja vyšetrujúceho krv.

Galanta 8. augusta (TASR) – Galantský Samsung Electronics Slovakia, s. r. o., poskytne mestu Galanta 50.000 eur na rekonštrukciu nádvoria neogotického kaštieľa a 10.000 eur na obstaranie špeciálneho prístroja na vyšetrenie krvi pacientov v miestnej nemocnici.

Zmluvu o spolupráci na rok 2012 medzi mestom Galanta a spoločnosťou Samsung v utorok (7. 8.) slávnostne podpísali primátor mesta Ladislav Maťašovský a prezident spoločnosti Chel Woon Youn. Neogotický kaštieľ je ústrednou historickou pamiatkou mesta, dokonca je považovaný za jeho symbol. Postavila ho v roku 1860 rodina Eszterházy na starších základoch na spôsob romantických stavieb inšpirovaných anglickou gotikou.

Finančná podpora zachráni architektonický skvost
"Jednou z priorít stratégie spoločensky zodpovedného podnikania spoločnosti Samsung na Slovensku je podpora regiónu a kultúrneho dedičstva krajiny. Preto som veľmi rád, že môžeme podporiť záchranu tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky," uviedol prezident spoločnosti. Primátor Galanty vysoko hodnotil pozitívny a priateľský prístup spoločnosti Samsung voči mestu. "Dôkazom toho je aj podpísanie zmluvy o spolupráci na rok 2012. Jednou z priorít nášho mesta je aj záchrana a obnova architektonického skvostu – neogotického kaštieľa," zdôraznil primátor Maťašovský s tým, že finančná podpora od spoločnosti je podľa neho ďalším dôležitým krokom k naplneniu spomínaného cieľa.

Obstarajú prístroj na diagnostikovanie rakoviny kostnej drene
Diagnostický prístroj pre hematologické oddelenie v Nemocnici s poliklinikou sv. Lukáša v Galante zlepší úroveň zdravotnej starostlivosti v regióne. Pomocou neho bude možné v krvi pacienta určiť aj veľmi malé množstvo látok, ktoré môžu včas upozorniť na jedno z najzákernejších druhov ochorení – rakovinu kostnej drene. "Myšlienku obstarať tento prístroj nám predstavili zástupcovia miestneho Občianskeho združenia Templars Slovakia, čo dokazuje naše blízke vzťahy s obyvateľmi mesta," dodal prezident spoločnosti.

Zmluva o spolupráci, ktorá sa každoročne podpisuje od roku 2006, upravuje vzájomné vzťahy mesta a spoločnosti Samsung Electronics Slovakia. Galantský závod pravidelne prispieva na podporu aktivít mesta.