Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Spomienka na Nežnú revolúciu bude na mieste budúceho pamätníka slobody

Vlak nežnej revolúcie - mimoriadny študentský vlak vypravili 6. decembra 1989 z Bratislavy cez Žilinu do Košíc. Viezlo sa v ňom asi 1000 vysokoškolákov, členovia Radošinského naivného divadla, herci a pod. Postupne vo väčších mestách vystupovali asi 20 - členné skupinky, ktoré sa zúčastnili na miestnych mítingoch. Foto: TASR/Vladimír Gabčo

Radnica pripomína, že 17. november treba vnímať ako deň študentov.

Nitra 9. novembra (TASR) – Mesto Nitra oslávi Deň boja za slobodu a Medzinárodný deň študentstva spomienkovým zhromaždením 16. novembra. Podujatie sa bude konať o 17. hodine v parčíku na Štefánikovej triede.

Spomienka na 17. november sa počas uplynulých rokov konala na pešej zóne pri pamätnej tabuli venovanej Nežnej revolúcii. Tento rok sa bude prvýkrát konať na mieste, kde má vzniknúť pamätník slobody. Postavený bude z originálnych fragmentov Berlínskeho múru, ktoré do Nitry priviezli z Nemecka ešte v októbri.

Radnica pripomína, že 17. november treba vnímať ako deň študentov. "Či už išlo o rok 1939 alebo o rok 1989. V oboch prípadoch študenti zohrali nenahraditeľnú úlohu. Obe udalosti spája nesúhlas s okupáciou a nesúhlas s manipuláciou a akýmkoľvek diktátom. V oboch prípadoch vyšli ľudia do ulíc, aby protestovali proti tomu, že im je vnucovaný jeden jediný správny názor," konštatuje sa v pozvánke na spomienkové zhromaždenie.