Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Spoznávanie susedov s OOCR Región Gron odštartovalo na Zlatom vrchu

Kalvária Banská Štiavnica, archívna snímka. Foto: TASR - Lenka Krošláková

Hlavnou myšlienkou akcie je spoznávanie nielen Regiónu Gron, ale aj okolitých regiónov, keďže z nich pochádza množstvo turistov, ktorí na stredné Pohronie zavítajú alebo ním prechádzajú za cieľom.

Žiar nad Hronom 15. mája (TASR) - Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Gron na túto letnú sezónu opäť pripravila novinku pre návštevníkov regiónu i jeho obyvateľov. Sériu turistických výstupov, ktoré pod názvom Spoznaj suseda s Regiónom Gron povedú na hraničné body stredného Pohronia, odštartoval v sobotu 11. mája prvý z nich. Dve skupiny turistov vystúpili dvomi rôznymi trasami na Zlatý vrch v Štiavnických vrchoch.

Hlavnou myšlienkou akcie je spoznávanie nielen Regiónu Gron, ale aj okolitých regiónov, keďže z nich pochádza množstvo turistov, ktorí na stredné Pohronie zavítajú alebo ním prechádzajú za svojím cieľom. "Tentoraz sme spojili sily s našimi kolegami zo susedných regiónov. Spoločne sa snažíme propagovať nielen turistické vrcholy ako ciele, ale aj ďalšie možnosti na trávenie voľného času v daných regiónoch. Cieľom aktivity je inšpirovať účastníkov výstupov k ďalšej návšteve zahrnutých regiónov," uviedla Mária Veselá z OOCR Región Gron.

Turistické výstupy v rámci tejto akcie budú celkovo štyri, každý letný mesiac jeden. Cieľom prvého z nich bol podľa Veselej menej známy, no o to na výhľady krajší Zlatý vrch. "Zlatý vrch je turisticky prístupný z obce Repište v okrese Žiar nad Hronom, ako aj zo sedla Červená studňa nad Banskou Štiavnicou. V spolupráci s OOCR Región Banská Štiavnica sme teda na vrchol vyrazili z oboch týchto lokalít," priblížila Veselá.

Výstupu sa zúčastnilo 80 účastníkov, polovica si vybrala trasu z Repišťa a polovica z Banskej Štiavnice. Bonusom pre účastníkov bol aj výklad sprievodcu, vďaka nemu zistili, aké výhľady sa im ponúkajú. Okrem iného sa tiež dozvedeli o ďalších možnostiach, kam v okolí trás na Zlatý vrch vyraziť, a inšpirovať sa tak na ďalšie výlety.

Najbližší výstup povedie na najvyšší vrchol Regiónu Gron - Vtáčnik v rovnomennom pohorí. "Na Vtáčnik sa vyberieme 15. júna z malej obce Kľak neďaleko Žarnovice. Naši susedia, z regiónu Horná Nitra-Bojnice, nám pôjdu oproti z Lehoty pod Vtáčnikom. Zo stredného Pohronia bude opäť k dispozícii aj sprievodca," uviedla Veselá s tým, že v júli je naplánovaný výstup na Veľký Inovec a v auguste na málo známy kopec Dolná Klapa prístupný zo Žiaru nad Hronom.