Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Správa ciest TSK vybuduje tri nabíjacie stanice pre elektromobily

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Na území TSK sa momentálne nachádzajú štyri nabíjacie stanice pre elektromobily.

Trenčín 25. januára (TASR) – Správa ciest (SC) Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) vybuduje tento rok vo vybratých lokalitách kraja tri nové rýchlonabíjacie stanice pre elektromobily, s nepretržitou prevádzku v celkovej hodnote 100.000 eur. Vyplýva to z dodatku zriaďovacej listiny SC TSK, ktorý na dnešnom zasadnutí schválili poslanci Zastupiteľstva TSK.

Podľa vedúceho odboru dopravy Úradu TSK Jaroslava Plevu, tak kraj reaguje na Stratégiu rozvoja elektromobility v Slovenskej republike a v rámci svojich kompetencií si stanovil cieľ v rámci projektu Zelená župa zvýšiť dostupnosť nabíjacích staníc na svojom území a znížiť emisie svojho vozového parku prevádzkovaním elektromobilov.

Trenčiansky samosprávny kraj plánuje vybudovať nabíjacie stanice s prístupom 24 hodín denne. Cieľom kraja v roku 2016 je vybudovať tri nabíjacie stanice pre elektromobily tak, aby sa zvýšila ich dostupnosť aj v tých častiach kraja, kde tento druh infraštruktúry absentuje. „Primárnym účelom je využívanie rýchlonabíjacích staníc pre potreby šiestich elektromobilov, ktoré TSK má výhľadovo v pláne zakúpiť v rámci projektu Zelená župa, ako i možnosť poskytovania platenej služby dobíjania elektromobilov širokej motoristickej verejnosti,“ skonštatoval Pleva.

Ako dodal príjmy, ktoré by poskytovanie tohto druhu služieb priniesli, dnes ešte nie je možné odhadnúť. Závisia od počtu elektromobilov jazdiacich na území TSK. Tiež spomenul, že dnes existujúca sieť rýchlonabíjacích staníc je majiteľom elektromobilov k dispozícii vo veľkej miere bezplatne, avšak o jej spoplatnení sa výhľadovo uvažuje.

Na území TSK sa podľa neho momentálne nachádzajú štyri nabíjacie stanice pre elektromobily – dve v okrese Trenčín a dve v okrese Prievidza, čo je vzhľadom na dojazd elektromobilov a ich rastúci počet nedostačujúce. Nové rýchlonabíjacie stanice, ktoré bude prevádzkovať SC TSK, budú v okresoch Myjava, Prievidza a Považská Bystrica.