Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Správa ciest začína rekonštrukciu I/59

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Náklady na túto investičnú akciu sa pohybujú vo výške takmer 15 miliónov eur s DPH.

Banská Bystrica 27. februára (TASR) – V prvý marcový deň pristúpi Slovenská správa ciest (SSC) ku komplexnej rekonštrukcii cesty I/59 od banskobystrickej mestskej časti Jakub až po križovatku v Uľanke v smere na Donovaly a Šturec. Rekonštrukcia by mala trvať dvanásť mesiacov s výnimkou zimného obdobia. Náklady na túto investičnú akciu sa pohybujú vo výške takmer 15 miliónov eur s DPH. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Zhotovitelia stavby budú obnovu cesty realizovať v dvoch etapách, počas ktorých sa uzatvorí vždy jedna polovica vozovky. V druhej bude organizovaná obojsmerná premávka dopravy. Ako prvé sa začnú frézovať asfalty dvoch pruhov na ľavej strane vozovky v smere Banská Bystrica – Donovaly.

"Už pred dvoma týždňami sme začali výrubom a v stredu (1. 3.) budeme pokračovať s frézovaním asfaltových vrstiev od Jakuba, po celej dĺžke úseku. Postupne sa vybúrajú obrubníky v mestskej časti Uľanka, a tiež štyri mostné objekty, ktoré prejdú kompletnou obnovou zvršku. Zároveň opravíme oporné múry, vybudujeme nové obrubníky a chodníky zo zámkovej dlažby. Následne sa zrealizuje rekonštrukcia podložia celej cesty. Plánovaná dĺžka výstavby je dvanásť mesiacov. Napriek tomu, že budeme robiť všetko preto, aby sme väčšinu prác stihli ukončiť v tomto roku, pravdepodobne sa nevyhneme tomu, že pokračovať sa bude aj v roku 2024," konštatoval riaditeľ SSC Banská Bystrica Miloš Kreth.

Stavebné práce priamo obmedzia vlastníkov a užívateľov nehnuteľností mestskej časti Nový Svet. "Združenie zhotoviteľov bude k potrebám dotknutých osôb pristupovať do maximálnej miery ústretovo. V záujme zachovania bezpečnosti, ochrany zdravia a majetku je potrebné rešpektovať dočasné dopravné značenie a pokyny kompetentných pracovníkov," dodáva SSC.

"Cesta I/59 je dôležitá dopravná tepna v našom regióne. Hoci ide o časovo náročnú rekonštrukciu, ktorá si vyžiada obmedzenia, som presvedčený, že konečný výsledok prinesie komfort nielen obyvateľom Banskej Bystrice, ale všetkým, ktorí týmto dôležitým úsekom pravidelne prechádzajú. S cieľom zvýšiť bezpečnosť je naším zámerom po obnove chodníkov a bezpečnostného nasvietenia štyroch priechodov, ktoré sú súčasťou stavby, následne pristúpiť aj k rekonštrukcii priľahlého verejného osvetlenia," zdôraznil banskobystrický primátor Ján Nosko.

Obyvateľov a cestujúcu verejnosť žiada v súvislosti s nevyhnutným znížením kvality vstupu k nehnuteľnostiam, stavebným ruchom, ako aj dopravnými obmedzeniami o trpezlivosť, pochopenie, zvýšenú pozornosť a ohľaduplnosť.